Vrouw/Columns & Opinie
2095139440
Columns & Opinie

Laat me toch lekker alleen slapen!

‘Bewust gescheiden slapen? Heb je dan niet gewoon een waardeloze relatie?’ Er bestaan nog altijd veel hardnekkige vooroordelen over stellen die apart slapen. Samen slapen is toch het symbool van De Liefde. Bovendien zou alleen slapen maar eenzaam zijn. Nee, een permanente waardeloze nachtrust zorgt voor een boel gezelligheid...

Kun je het je voorstellen? Je bent doodop na een onstuimige dag en je snakt naar je bed. Na wat lezen voel je je oogleden al snel zwaarder worden. Je legt je boek op je nachtkastje en dommelt weg. Maar na een uurtje zit je pardoes rechtop in bed. Je trommelvliezen worden geteisterd door decibellen die opvallend veel lijken op de klanken van een gescheurde V-snaar. Zijn de buren nu alweer aan het verbouwen? Moet dat nou echt op dit tijdstip?

En dan realiseer je je waar dat nachtelijke orkest vandaan komt: uit de neus- en keelholte van je partner naast je. Alweer.

Levensbehoefte

Van degenen die last hebben van snurkende bedpartners, blijkt ongeveer 40 procent geregeld de slaapkamer te ontvluchten. Eén op de negen koppels slaapt zelfs altijd apart. En nee, dat gebeurt niet omdat ze niet meer van elkaar houden. Dat gebeurt omdat ze gewoonweg ongestoord willen slapen. Slapen is immers - net als eten en drinken - een eerste levensbehoefte.

Sinds ik moeder ben van twee hummels die de eerste jaren gemiddeld vijf keer per nacht wakker werden, weet ik: wanneer je nachtrust doorlopend wordt onderbroken – jaar in, jaar uit - ontwikkel je op den duur een haast niet meer te temmen neiging om iemand knock-out te slaan. Goed voor de romantiek! Om nog maar te zwijgen over gezondheidsklachten die geheid uit een eindeloos slaapgebrek ontstaan.

Stofzuiger

Het geluid van een beetje snurkpartij haalt al gauw 70 decibel, wat ongeveer gelijk staat aan het geruis van een stofzuiger. Probeer dan nog maar te ontspannen. Probeer maar eens te slapen als je het gevoel hebt naast een rottweiler te liggen. Dan is het verdomd aangenaam om terecht te komen in een ruimte waar je een speld kunt horen vallen. Eenzaam? Misschien. Maar beseffen dat je de enige in huis bent die wakker ligt, is toch ook niet bepaald knus te noemen.

Ja, dan kun je oordoppen indoen. Of die andere goedbedoelde, maar onnozele tip: tennisballen in een pyjamajas naaien. Er zijn snurkers die nog als een drilboor ronken wanneer ze ondersteboven hangen, en waar nog geen honderd oordoppen tegenop gewassen zijn.

En hoezeer je je liefje ook steeds weer met een liefdevol zacht tikje tracht te resetten, na de zoveelste gebroken nacht zou je bij voorkeur zijn neus willen dichtnaaien. Of hem uit het echtelijk bed willen schoppen. Of een emmer water over zijn gezicht willen smijten, omdat je hunkert naar ten minste een paar uur stilte.

In de fik steken

Hoe lief en romantisch je snurkende partner overdag ook is – ’s nachts haat je hem. ’s Nachts fantaseer je dat je de bos bloemen die je spontaan van hem kreeg en die je aanvankelijk nog wist te ontroeren, in de fik steekt. ’s Nachts beraam je dat je de doos bonbons uit het raam gaat keilen. Wil je zijn allereerste liefdesbrief in niet meer te lijmen stukjes scheuren. Want je haat zijn gezaag en geknetter; je hoort hem overdag nog liever luidruchtig boeren, dan wel vloeken tijdens het klussen.

Relatiekiller

Niet zozeer gescheiden slapen, maar helemaal niet slapen is relatiekiller nummer één. Wanneer relatiegeluk het vooral moet hebben van ‘naast elkaar liggen’, wat is de rest dan nog waard? Zit intimiteit niet vooral in samen dingen dóén? Samen douchen. Samen genieten van een boeiende film, terwijl je op de bank in elkaars armen ligt. Samen een fles wijn opentrekken en urenlange gesprekken voeren, of samen uiteten.

Met een beetje passen en meten en een vleugje fantasie zijn er heus nog genoeg innige momenten te beleven, op andere plaatsen en op andere tijdstippen. En die flexibiliteit maakt een relatie volgens mij juist interessant; het voorkomt bezigheden die louter op routine zijn gebaseerd. En tegen wie nog altijd denkt van niet, zeg ik: welterusten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.