Nieuws/Vrouw
2095318889
Vrouw

5 Dingen die iedere vrouw zou moeten weten over haar vagina

Gisteren lanceerde Goedele Liekens (54) een herziene versie van Het vaginaboek (2005), waarin ze probeert af te rekenen met alle taboes rondom ons geslachtsdeel. Wij waren benieuwd en vroegen haar naar dé vijf dingen die iedere vrouw zou moeten weten over haar vagina.

De clítoris

"Spreek jij clitoris uit als clitóóóris? Fout! Het is clítoris. En nog een feitje: dat miniknopje heeft uitlopers of 'beentjes' die wel 9 centimeter kunnen zijn. Ze verspreiden zich over de schaamlippen en de vagina en bevatten duizenden zenuwuiteinden. Net als de penis bestaan ze uit sponsachtig weefsel dat opzwelt bij seksuele opwinding."

De naam

Punani, mossel, poesje, vagina... We hebben verschillende namen voor ons geslachtsdeel. In haar vaderland België staat 'poesje' op nummer 1. Goedele: "Zelf heb ik het liever over yoni; Sanskriet voor vagina. 'Kut' is écht niet oké. Zelfs in het Vlaams klinkt dat ongemeen hard en vulgair."

Ook het woord 'schaamlippen' mag van de seksuologe verdwijnen. "Hoezo 'schaam'? We zeggen toch ook niet schaameikel? Of schaambal. Een tijd terug heb ik 'sukkelseks' in de Dikke van Dale weten te krijgen, nu is het tijd om 'schaamlippen' eruit te knikkeren."

Tampons

Volgens Goedele is 1 op de 3 vrouwen ervan overtuigd dat ze een tampon in haar vagina kan kwijtraken. "Voor de laatste keer: dat kan niet! Het is anatomisch onmogelijk, want waar zou hij heen moeten gaan? En nee, hij zal er ook niet een, twee, drie uitvallen. Als dat het geval zou zijn, zou de hele straat bezaaid liggen met tampons."

De geur

"Ik krijg veel vragen over de geur. Vrouwen maken zich daar nog altijd ontzettend zorgen over. Reclamebedrijven spelen daar geweldig op in met allerlei zeepjes en douches. Maar die heb je niet nodig; een gezonde vagina hóórt wat zurig te ruiken. Die zuurgraad zorgt er namelijk voor dat de bacteriën naar buiten worden gewerkt en dat de vagina wordt beschermd. Je zou er juist trots op moeten zijn!"

De looks

Uit een onderzoekje dat Goedele voor haar boek heeft gevoerd, blijkt dat de helft van de vrouwen haar vagina lelijk vindt. "Veel hè! Vooral de schaamlippen krijgen het te verduren; te groot, te rimpelig, te flubberig, te lang, niet mooi van kleur en ga zo maar door. Die onzekerheid is helemaal niet nodig, want dat is nu eenmaal hoe een vagina eruit hoort te zien."

"Je kunt de jouwe niet vergelijken met het strakgetrokken exemplaar van een pornoactrice. Het grappige is dat vrouwen een stuk moeilijker doen over de looks dan mannen. Die zijn over het algemeen zelfs grotere vaginavrienden!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.