Nieuws/Vrouw
2096617855
Vrouw

Zitskiër Linda van Impelen: Door een ongeluk zit ik in een rolstoel

Linda van Impelen

Linda van Impelen

Een maand na de Olympische Spelen (9 - 25 februari) treden ook onze paralympische sporters aan in PyeongChang (9 -18 maart). Ook snowboarder Lisa Bunschoten (22), skiër Anna Jochemsen (32) en zitskiër Linda van Impelen (32) gaan proberen voor Nederland zo veel mogelijk medailles binnen te slepen.

Linda van Impelen

Linda van Impelen

Linda kwalificeerde zich voor de afdaling, super G, supercombi, slalom en reuzenslalom. Dit worden haar eerste Spelen. Ze heeft een vriend, Misha.

Auto-ongeluk

"Ik liep een dwarslaesie op toen mijn vriend Misha en ik rondreisden in Australië en een auto-ongeluk kregen. Ik kwam in een rolstoel terecht. Dat is nu ruim acht jaar geleden. Daarna was mijn voornaamste doel om dingen te blijven doen die ik ervoor ook deed.

Al vanaf mijn zesde skiede ik. Nog in het revalidatiecentrum vertelde mijn vriend enthousiast over Kees-Jan van der Klooster, een paralympisch skiër. Ik kwam met hem in contact en ging vervolgens naar een Franse skischool die zitskilessen aanbood."

Zitski

"Omdat ik altijd al had geskied, was de stap naar zitski vrij natuurlijk. Ik was al gewend aan de bergen en snelheden, en wist hoe een ski reageert. Bij een Talentendag van de Nederlandse skivereniging probeerde ik het voor het eerst in een hal en werd mij gevraagd of ik daar niet wilde trainen. Mijn enige hoop was dat ik zo goed zou worden dat ik elke dag kon skiën.

En dat is gelukt! Nu ben ik fulltime zitskiër. Ik krijg een salaris van het NOC*NSF en heb sponsoren. De machine waarin ik zit, is op maat gemaakt. Ik kan en doe er alles mee; via de zitting kan ik alle bewegingen van mijn bovenlichaam overbrengen naar mijn zitski, net als een skischoen. We zijn bijna één."

Niet zielig

"Doordat ik fulltime sport en zo’n twee weken per maand in het buitenland zit, mis ik wel veel momenten met familie en vrienden. Jammer, maar vooralsnog is dit het waard. De 'gewone' Spelen hebben voor mij nooit een rol gespeeld omdat ik voor het ongeluk niet intensief bezig was met de sport.

Toen ik eenmaal merkte dat het zitskiën goed ging, ontstond voorzichtig de droom om ooit naar de Paralympische Spelen te gaan, de absolute top binnen de sport. Zitskiën is geen tweederangs skiën en ook niet zielig of zo. Het is gewoon een andere manier van sport bedrijven. Ook ik ga in Korea gewoon mijn stinkende best doen om te winnen."

De hele dag

"Stiekem vind ik zitskiën nog leuker dan gewoon skiën. Het is een extreme sport, je moet wel durven, maar dan is het ook zó gaaf. Dit is echt racen, het gaat heel hard. Dat kan op gewone ski’s ook, maar dan worden je benen op een gegeven moment toch moe. Met mijn zitski kan ik de hele dag doorgaan als het moet. Soms moeten ze me bijna van de piste sléuren, haha!"

De interviews met snowboarder Lisa Bunschoten en skiër Anna Jochemsen lees je nu in VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.