Vrouw/Columns & Opinie
209996095
Columns & Opinie

'Ik wil af van mijn gebroken hart!'

Een gebroken hart

Een gebroken hart

Columnist Patrick van Rhijn schrijft op deze Dag van het gebroken hart over zijn liefdesverdriet.

Een gebroken hart

Een gebroken hart

"Sorry", zei ze met een ondertoon die verried dat deze pijnlijke trap op mijn gevoel voor haar de enige weg was, "het ligt niet aan jou, maar aan mij. Ik ben erachter gekomen dat ik toch nog niet aan een relatie toe ben." Zo ongrijpbaar voelde het. Zo verloren en verdrietig.

Voor het eerst

Ik was wanhopig, maar liet het niet merken. Voor het eerst had ik me durven geven en dan sprong ze zo met me om. Mijn eerste gebroken hart. Ik was 15 en nog zo groen als gras. Weemoedig denk ik terug aan toen. En nog steeds zeggen de stemmetjes: 'Dit en dit en dit had je kunnen doen en zeggen om haar op andere gedachten te brengen.' Iets in mij is nog steeds niet klaar voor acceptatie.

In de jaren daarna zou ik er nog stapels van krijgen: krassen op mijn tikker, omdat de meisjes en vrouwen die ik tegenkwam hun leven niet met mij wilden delen om wat voor reden dan ook. Ze zorgden voor een dikke laag eelt, een harnas of een beschermend muurtje waar ik nog altijd tegenaan loop als de liefde de kop op steekt.

Tuig

Kan ik me wel geven? Gaat ze op mijn hart en mijn gevoel staan als ik me eenmaal heb overgegeven? En dus geef ik me maar niet, wat de kans dan weer groter maakt dat ze er vandoor gaat… Aaaaarghhh! Ik ben er inmiddels zo duizelig van dat ik allang niet meer weet of mijn relaties of flirts mislukken omdat ik me niet volledig meer geef en zij daarom wegvluchten of omdat het de schuld is van 'alle' vrouwen omdat ze me toch uiteindelijk altijd verlaten… Want dat doen ze, dat tuig.

Ook ben ik er niet uit of het nou juist fijn is dat de liefde zoveel vluchtiger is tegenwoordig of dat dat nou juist een ramp is. Met platforms als The Inner Circle en apps als Happn en Tinder is vervanging altijd in de buurt. Ben je gekwetst, voldoe je niet aan het ideale plaatje, dan zou je in principe meteen op zoek kunnen naar vervanging. En zij ook. Maar op deze dag achtervolgt mij de gedachte dat in het vluchtige iets ongelofelijk tragisch zit.

Stalker

Pijn hoort bij het leven en een gebroken hart ook. Je hebt wat mij betreft niet maximaal geleefd als je niet minstens drie keer geknakt en gebroken in de liefdesgoot hebt gelegen, huilend en smekend of ze alsjeblieft bij je wil terugkomen.

Wij mannen vinden dat soort momenten veel moeilijker dan we laten zien. We moeten ons groot houden, sterk zijn, ons gewild tonen aan onze vrienden en omgeving. Wij zijn geen falers of losers. De een vlucht in de eenzaamheid of de krochten van de onenightstand, de ander in zijn werk en de derde wordt een enge stalker.

Rouwen

Wij mannen kunnen veel leren van vrouwen als het aankomt op het verwerken van een gebroken hart. Jullie geven je er echt aan over, doorleven het gemis en bespreken ieder detail tot in den treure met vriendinnen. Jullie rouwen met elkaar mee. Voor de verwerking wel zo goed.

Misschien dat er daarom zoveel mannen zijn die het moeilijk vinden om hun hart (opnieuw) te geven en wij daarom te boek staan als de sekse met de meeste bindingsangst. Al zullen we dat, eenmaal in het bezit van een geknakt hart, niet snel toegeven en ons verschuilen achter smoesjes als werk, sport, vrienden en 'Ik wil nog zoveel doen voor ik me geef.'

Trainingsprogramma

Is er niet een trainingsprogramma op te zetten voor beschadigde heren - en ook dames - die diep vanbinnen niets liever willen dan hun hart geven aan die ene perfecte vrouw in al haar onperfectheid? Het zou de vicieuze cirkel van kwetsen en gekwetst worden misschien kunnen doorbreken en deze vervelende dag vol nare herinneringen en gevoelens van verlies, want dat is deze Dag van het gebroken hart, overbodig maken.

Hoe mooi zou dat zijn? Heling door elkaar te coachen en inzichten aan te bieden en zo tegelijk verbinding te maken waar die anders niet meer plaatsvindt... Ik ben de eerste die zich opgeeft!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.