Vrouw/Columns & Opinie
2101634043
Columns & Opinie

'Heel belangrijk dat vrouwen er ook schijt aan hebben'

Toegegeven: 'poepen' is geen smakelijk onderwerp. Maar dat is nu net het probleem. Veel mensen lopen rond met poepschaamte, met alle negatieve gevolgen van dien. Vooral vrouwen hebben hier last van; en dan met name om buiten de deur een 'grote boodschap' te doen.

Laat dan ook nog een performer (Ryordon) in geuren en kleuren bezingen dat 'mooie meisjes niet poepen' en dan zijn de rapen pas echt gaar. Niet alleen vrouwen, ook mannen kunnen kennelijk de overtuiging hebben dat het niet ladylike is om te poepen.

Poepdaad

Blijkbaar is het slechts aan de man voorbehouden om (letterlijk en figuurlijk) overal schijt aan te hebben. Vrouwen (en dan al helemaal de mooie vrouwen) dienen zich netjes te gedragen. En daar hoort het vrijuit en enthousiast poepen niet bij, inclusief alle restverschijnselen en stank die achterblijven na de poepdaad. Maar met of zonder anti-poep-liedje hebben vrouwen dikwijls weerzin om buitenshuis meer te plegen dan een plasje.

Een aantal factoren speelt hierbij een rol: 1) ongemak door smerigheid wat gaat in de richting van smetvrees 2) angst voor wat anderen kunnen horen/denken over wat er daar in dat kleinste kamertje nu eigenlijk gebeurt en 3) moeite met de stankverspreiding die vervolgens door de volgende toiletbezoeker als walgelijk zal worden beoordeeld.

Poepobsessie

Dit alles kan in de beleving van de vrouw zo overheersend zijn dat zij, ten koste van alles, haar poepdrang zal onderdrukken en met een dikke buik, krampen en constipatie huiswaarts keert.

Er zijn zelfs vrouwen die hun afspraken zo plannen dat zij tussentijds naar huis kunnen om in alle rust te poepen; en bijvoorbeeld niet met de trein reizen, omdat de kans op vertraging het persoonlijk poepschema in de war kan schoppen.

Loslaten

Zomaar spontaan voor onbepaalde tijd van huis gaan, zit er dan niet in, waardoor een heuse 'poepobsessie' het dagelijks leven beheerst. Hoe dan ook: voor iedereen geldt dat het lichamelijk functioneren alleen optimaal is wanneer er goed geluisterd wordt naar het bioritme: de rituele volgorde van alle automatische (orgaan)functies van het lichaam.

Vervolgens is het van belang om de tijd te nemen, er echt voor te gaan zitten. Het is een vorm van 'loslaten' die ieder mens van nature zou moeten kunnen beheersen, maar tegelijkertijd vaak in de vroegste jeugd al wordt verpest.

Freud

Sigmund Freud (1856-1939) zei al: "De anale fase is cruciaal voor de emotionele ontwikkeling van het kind, omdat hij zich voor het eerst bewust wordt van 'het verdwijnen' van lichaamseigen stoffen."

Verloopt de zindelijkheidstraining problematisch dan kan deze verstoring leiden tot anale problematiek in volwassenheid, kenmerkend voor mensen die gierig zijn en überhaupt niet in staat zijn om iets van zichzelf af te staan. Poepen heet niet voor niets 'ontlasting'. Het is de ultieme vorm van psychische en lichamelijke bevrijding. En niets om je voor te schamen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.