Vrouw/Columns & Opinie
2103273880
Columns & Opinie

'#metoo is verworden tot een ratjetoe van aantijgingen'

Honderd Franse vrouwen zijn er nu wel klaar mee. De hashtag #metoo loopt wat hen betreft de gelakte klauwtjes uit. Want hoe moet het verder met de mensheid als het ene geslacht het andere niet meer durft te benaderen? Uit angst publiekelijk gepakt te worden met de gevreesde hashtag?

Laten we even eerlijk zijn dames. De meesten willen nog steeds veroverd worden. Meest geantwoord op de vraag: 'Wat zoek je in vent?' 'Dat ie een sterke persoonlijkheid heeft.' (en gevoel voor humor).

Vijftig tinten grijs

Jort Kelder gebruikte onlangs het woord 'verkrachting'. Wat hij eigenlijk bedoelde - zoals ook al stond te lezen in de Opinie van VROUW-collega Mariët -: vrouwen willen een stoere kerel die hen overmeestert. En nou niet zeggen dat dat onzin is!

We hebbenVijftig tinten grijs verslonden met z’n allen. En ook vóór die trilogie de markt veroverde, vlogen de driestuiverromannetjes over mannen met stoere kaaklijnen en trillende maagden al over de toonbank.

Vet gedrukt

Verkrachting was gewoon een stom woord in dit kader. Sorry Jort, ik had meer verwacht van een welbespraakt man. Bij verkrachting is er geen sprake van wederzijdse instemming. Daar hebben we het hier niet over.

In het geval van verkrachting kan de hashtag #metoo met de naam van de dader niet vet genoeg worden gedrukt. Mits bewezen, want ik wil de vrouwen niet de kost moeten geven die 'moord en brand' roepen terwijl er niks aan de hand is alleen om de betreffende ex aan een boom te nagelen.

Alyssa Milano

Maar #metoo is gedevalueerd. Wat afgelopen oktober begon met de door Alyssa Milano bedachte #metoo - waarmee ernstige (!) gevallen aan de kaak kunnen worden gesteld - is verworden tot een ratjetoe van aantijgingen en het in het openbaar terechtstellen van willekeurige mannen om wat voor reden dan ook.

Alsof je alleen maar kan bewijzen dat je de feministische zaak aanhangt door #metoo achter je naam te zetten. Anders hoor je er niet bij. Een hand op de knie is al een aanranding als je sommige vrouwen moet geloven.

Judas

Een billenknijper in de tram moet, volgens de aanhangsters, net zo hard publiekelijk vernederd worden als een serieverkrachter, een slecht getimede onhandige openingszin is reden genoeg voor massale verontwaardiging in het openbaar. Doe je daar als vrouw niet aan mee, dan heb je het niet goed begrepen en ben je een Judas.

Ja, het is allemaal laakbaar. Geloof me. Hitsige mannen die zich ongewenst aan je opdringen dienen bestraft te worden. De billenknijper verdient een knietje, de slechte versierder een koele afwijzing, de hand op de knie mag misprijzend worden weggeveegd. 'Ik heb liever niet dat je aan me zit', zeg je dan.

Het hazepad

Het gros van de opdringerige kerels kiest dan echt wel beteuterd het hazepad. En wat betreft die enkeling die een bord voor zijn kop heeft, kunnen we altijd nog overgaan tot hardere actie. Overal kun je weerbaarheidstrainingen volgen en op ieder politiebureau kun je aangifte doen.

Volgens mij is het feminisme niet gebaat bij vrouwen die massaal #metoo schreeuwen. Wat dat betreft was ik beter te spreken over de actie van de vrouwen tijdens de uitreiking van The Golden Globes.

Spierballen

Om te protesteren tegen de heersende mores waarin uiterlijk voor vrouwen belangrijker is dan kwaliteit, kwamen ze allemaal in het zwart onder het motto: 'Wie mijn jurk heeft ontworpen doet er niet toe.'

Het gaat om wie ik ben als mens. Hear, hear. Dat is je spierballen tonen. Trouwens, ook de toespraken logen er niet om. #wefight in plaats van #metoo. (Die is van mijn dochter, maar ik leen hem even).

Romantische intenties

En dan nu even naar de praktische kant. Want die mannen zaten natuurlijk al op Mars en wij op Venus en sinds de hele #metoo-discussie begon, zijn die twee planeten verder van elkaar verwijderd dan ooit.

Hoe benader je als jongeman met romantische intenties in hemelsnaam een leuk meisje anno 2018? Als ik een man was; ik zou het niet weten. Iemand op de schouder tikken, is al uit den boze. En openingszin kan als beledigend worden opgevat, en ook drankje aanbieden valt misschien al verkeerd.

Voortplanting

Bewonderend fluiten of tegen een onbekende vrouw zeggen 'Wat ben jij mooi' mocht sowieso al niet meer, want dat valt in dezelfde categorie als nasissen. En wachten totdat zij naar jou toekomt, is ook al geen optie want dat doet ze, op een enkeling na, toch niet. Ik voorzie het einde van de mensheid als we op deze voet doorgaan; want geen setjes, geen voortplanting.

Ik stel dus het volgende voor: #metoo verklaren we bij deze tot de eyeopener van 2017, nodig om op de kaart te zetten dat er wereldwijd heel veel misstanden zijn waar het mensen die seksueel geïntimideerd worden betreft.

#wefight

En daar laten we het dan ook; in 2017. En voor 2018 roepen we #wefight in het leven om aan te geven dat we dat niet langer pikken en dat we, indien onheus bejegend, echt wel ons mannetje kunnen staan.

In het geval van ernstige misdrijven, doen we aangifte en moeders leren hun dochters voor zichzelf op te komen en hun zonen om vrouwen met respect te benaderen. Dus dat 'Nee' 'Nee' is. Altijd en zonder uitzonderingen.

Eitje

Dan kunnen die jongens weer gewoon op hun b*k gaan met foute openingszinnen als 'Hoe wil jij je eitje in de ochtend; gebakken, gekookt of bevrucht?' Zonder bang te hoeven zijn op social media aan de schandpaal te worden genageld.

En die meisjes kunnen ze misprijzend negeren. Of juist niet. Want hoe fout zo'n beginzin ook, als ze zo'n jongen echt heel leuk vindt, stapt ze er vaak gewoon giechelend en al overheen. De liefde moet ergens mee beginnen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.