Vrouw/Mama
2108968738
Mama

'Laat kinderen zelf een ruzie oplossen'

Kind kan veel leren van ruzie

Kind kan veel leren van ruzie

Het is de Week van het jonge kind. Een van de thema's in de campagne is gezond opvoeden, waar leg jij de grens, met als speerpunt 'Hoe gaat het kind om met conflicten?' In hoeverre bemoei jij je daar als ouder mee? We legden opvoedkundige Marina van der Wal laat twee praktijkvoorbeelden voor.

Kind kan veel leren van ruzie

Kind kan veel leren van ruzie

Voorbeeld 1: Broer en zus maken ruzie. Zus is in kamer broer geweest en heeft daar iets gepakt. Broer pakt daarop iets uit kamer zus. De ruzie gaat maar door. Ingrijpen of niet?

Afstandsbediening

Marina: "Als volwassene reageer je op een ruzie tussen kinderen met een volwassen perspectief. Met jouw levenservaring en met jouw kwetsuren. De ervaringen die jij hebt, ook met ruzies in de relationele sfeer, hebben jouw kinderen nog niet meegemaakt.

Daarom is het handig om je mond te houden. Laat broertje(s) en zusje(s) het zelf uitzoeken. Het gaat er niet om wie wint - bijvoorbeeld wie als eerste mag douchen of de afstandsbediening te pakken krijgt - maar of je er samen uitkomt. Zolang kinderen elkaar niet mishandelen zou ik het ze dus lekker zelf laten uitzoeken."

Stoeipartij

"Zelfs een stoeipartij kan verhelderend werken. Als een kind naar je toe komt om te klagen dat broertje of zusje weer iets heeft gedaan kun je met ze gaan zitten. Zeg iets als 'Jullie hebben nu voor de zoveelste keer ruzie, vertel eens wat er mis is'. Zonder dat jij een schuldige aan hoeft te wijzen.

Als volwassene zien en weten we niet alles. Ik vond dat mijn oudste vaak uit zijn slof schoot naar de jongste en zei 'Goh, doe eens aardig tegen je broertje'. Maar een vriendin attendeerde mij erop dat de jongste vaak zat te zuigen en dat de oudste zich meestal inhield."

"Dat had ik helemaal niet door. Als ouder mis je veel en ben je geneigd om het voor de zwakste op te nemen. Dat is helemaal geen goed signaal, want daarmee bevestig je de zwakheid van het kind en houd je het in stand. Als er een situatie is waarin je jezelf niet meer kan horen nadenken, pak je gewoon de afstandsbediening af. En zeg je: 'Als jullie eruit zijn krijg je 'm terug'."

Voorbeeld 2: Je dochter en haar beste vriendin krijgen ruzie op school.

Ze spelen niet meer met elkaar en je ziet dat je dochter eronder lijdt. Marina: "Nodig haar een keer uit om pannenkoeken te komen eten of kraaltjes te plakken. Laat ze erover praten. Wat ging er mis? Laat ze er met z’n tweeën over praten.

Meidenvenijn kan heel pittig zijn, dat gaat soms ook over buitensluiten uit de groep. Je ziet dat er door meiden vaak geroddeld wordt bij ruzies. Roddelen is lekker. Het is een manier van contact zoeken. Het geeft het gevoel dat jij wel bij de groep hoort."

Roddelen

"Als jij niet wil dat er geroddeld wordt door jouw kind, dan mag je het zelf ook niet doen over jouw vriendin. Je moet daar dan het goede voorbeeld in geven. Ook ingrijpen als je ziet dat het bij jouw kinderen gebeurt. 'Ik snap dat dit leuk is, maar het is niet fijn voor iemand als dit gebeurt, dit mag je niemand aandoen.'

Kinderen hebben vaak die inleving nog niet. Daar kun je ze niet op afrekenen, maar je kunt ze wel helpen ontwikkelen. Afleiden is ook goed. Als je merkt dat er door een vriendinnengroepje over iemand wordt geroddeld vragen 'Zijn er nog leuke dingen gebeurd?' Help ze uit die sfeer te komen. Als een ruzie terug blijft komen is die kennelijk nog niet opgelost.

Harmoniemodel

Ouders zijn vaak voor het harmoniemodel. Maar een kind kan nu eenmaal niet met iedereen opschieten. Het kind wil ook niet verplicht hoeven spelen met een ander kind omdat het bijvoorbeeld toevallig een kind van vrienden is. Ze kunnen prima hun eigen vrienden zoeken.

Daarbij is het voor een kind heel gezond om met teleurstelling om te leren gaan. Een keer niet uitgenodigd worden op een feestje betekent heus niet het einde van de wereld. Ook door uitsluiting en pesterijen leert het kind dat mensen teleur kunnen stellen.

Het is heftig, maar ook leerzaam. Door kinderen met ruzie te leren omgaan - bijvoorbeeld door het ze zelf op te laten lossen - maak je kinderen weerbaar. En dat is precies wat we willen als ouders: weerbare kinderen die stevig in het leven staan."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.