Nieuws/Vrouw
2109414932
Vrouw

Dunja (23) kreeg een herseninfarct door de pil

In de afgelopen 25 jaar zijn er mogelijk 77 vrouwen overleden aan de bijwerkingen van de zogenoemde derde- en vierde generatiepillen zoals Diane-35, Marvelon en Yasmin. Dunja Procee (23) kan meepraten over deze levensbedreigende bijwerkingen; zij kreeg een herseninfarct door de anticonceptiepil.

Het had niet veel gescheeld of Dunja was er niet meer geweest. Een kleine vier jaar geleden werd ze getroffen door een herseninfarct. "Het was een doordeweekse avond. Ik zat in een restaurant met vrienden en kon ineens mijn vingers niet meer over de toetsen van mijn telefoon bewegen. In eerste instantie zocht ik er niets achter. Ik had een drukke dag achter de rug. Het was vast de vermoeidheid."

Alleen nog maar brabbelen

Totdat het ineens helemaal misgaat met Dunja. "Ik weet nog dat ik nieste in het gezicht van een vriend omdat ik mijn hand niet meer naar mijn neus kon bewegen. Het deed niets meer. Van mijn verontschuldiging was op dat moment ook al niets meer te maken. Ik kon alleen nog maar brabbelen. Niet snel daarna trok ook mijn mondhoek scheef, begon ik te kwijlen en viel ik met een klap van mijn stoel. Mijn vrienden schrokken zich kapot. Wat was er aan de hand?

Gek genoeg had ik zelf op dat moment totaal niet door dat er iets ergs aan de hand was. Ik had ook niet het gevoel dat ik buiten bewustzijn was omdat ik alles meekreeg. Ik werd op een brancard gelegd en een arts stelde mijn vrienden allemaal vragen over mijn gezondheid. Of ik rookte, dronk, drugs gebruikte? In mijn hoofd gaf ik antwoord op alle vragen, maar antwoord geven kon ik niet. Het was alsof ik opgesloten was in mijn eigen lichaam. Dat was enorm frustrerend."

Herseninfarct

In het ziekenhuis blijkt al snel dat er sprake is van een herseninfarct, veroorzaakt door een bloedprop in de hersenen. "Mijn hele rechterkant was uitgevallen. Ik kon niet meer bewegen, niet meer praten, helemaal niks. Door het toedienen van bloedverdunners was ik gelukkig snel buiten levensgevaar, maar de schrik zat er goed in. Ik dronk niet, rookte niet, gebruikte geen drugs. Leefde gezond. Hoe kon zoiets mij nou overkomen?"

Een vraag waar Dunja al snel een antwoord op krijgt. "Ik ben grondig onderzocht in het ziekenhuis, maar de artsen konden niets vreemds vinden. Sterker nog: ik was hartstikke gezond. Ze kunnen het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar de artsen vermoeden dat de Yasmin-pil, die ik op dat moment al vier jaar slikte, de oorzaak is geweest."

Restverschijnselen

Ondanks de schrik pakt Dunja de draad van het normale leven weer op. "Na tien dagen ziekenhuis vond ik het mooi geweest. Ik kon weer lopen en praten. Dat was voor mij genoeg. Ik was 19 en in de bloei van mijn leven. Ik had helemaal geen zin om in bed te liggen. Dát heb ik geweten. Een half jaar na mijn herseninfarct kreeg ik de klap. Ineens drong tot mij door wat er de afgelopen tijd was gebeurd. Dat ik door het oog van de naald gekropen was.

Maandenlang was ik doodongelukkig. Ik was boos op de hele wereld, boos omdat mij dit moest overkomen. Ik wist écht niet meer wat ik met mezelf aan moest. Pas na een goed gesprek met mijn moeder en een half jaar rust begon de zon weer een beetje te schijnen. Al heb ik - vier jaar later - nog steeds last van restverschijnselen. Zo hangt mijn linker mondhoek nog steeds een beetje, gaat mijn hand trillen als ik moe ben en is mijn korte termijn geheugen aangetast."

Trombose

"Toch ben ik er relatief gezien heel goed uitgekomen. Het had veel erger kunnen aflopen. Natuurlijk was ik wel op de hoogte van de bijwerkingen, maar ik stond er verder niet bij stil. Dat is ook de reden dat ik nu mijn verhaal vertel. Om anderen vrouwen te waarschuwen, maar vooral om ze bewust te maken van de pil die ze slikken. Anticonceptie is goed, mits je ook weet welke anticonceptie je gebruikt!"

De Yasmin behoort tot de derde generatiepil. Deze anticonceptiepil heeft een iets hoger risico op trombose. Al wil dat volgens Ilja van Leeuwen, specialist van Care for women, niet per definitie zeggen dat het gevaar oplevert. "Geen enkele anticonceptiepil is risicoloos. Iedere pil heeft bijwerkingen. Het is alleen wel belangrijk dat je een anticonceptiepil kiest die goed aansluit op jouw gezondheid en levensstijl."

Goed voorlichten

"Over het algemeen wordt vaak gekozen voor een tweede generatiepil omdat hierbij de kans op trombose het kleinst is, maar het kan goed zijn dat een arts toch een derde generatiepil voorschrijft omdat een vrouw bijvoorbeeld veel last heeft van het premenstrueel syndroom (PMS). In dat geval kan deze pil júist een uitkomst bieden. Maar als je rookt, obesitas hebt of trombose voorkomt in de familie is het weer niet verstandig om te kiezen voor een derde generatiepil."

Ilja adviseert vrouwen dan ook om zich goed te laten voorlichten door een (huis)arts. De pil is zoiets persoonlijks. Baseer je keuze voor een anticonceptiepil dan ook niet op een moeder, vriendin of verhaal in de media, maar laat je adviseren op basis van jouw eigen gezondheidgeschiedenis, leefomstandigheden of wensen. Dan weet je zeker dat je anticonceptie gebruikt die het beste aansluit op jouw gezondheid."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.