Vrouw/Praat Mee
2111945863
Praat Mee

Een groot gezin of bewust (g)één kind?

Een groot gezin of bewust (g)één kind? Wat waren jouw overwegingen?

Een groot gezin of bewust (g)één kind? Wat waren jouw overwegingen?

Vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Volgens het CBS beginnen twintigers van nu sowieso later aan de mijlpalen in hun leven: ze kopen minder snel een huis, beginnen later een serieuze relatie en krijgen dus later kinderen. Maar als ze dan aan kinderen beginnen, laten ze het dan bij een of twee? Of gaan ze voor een groot gezin? Hoe heb jij die keuze gemaakt?

Een groot gezin of bewust (g)één kind? Wat waren jouw overwegingen?

Een groot gezin of bewust (g)één kind? Wat waren jouw overwegingen?

'Baarangst', noemt publiciste Marianne Zwagerman het op Twitter. Over de komende generatie 'nieuwe ouders' zegt ze: ''Ze durven niet op eigen benen te staan en zich niet voort te planten.''

Klimaatdebat

De een droomt van een groot gezin, een ander kiest bewust voor één kind. Het hebben van (veel) kinderen wordt zelfs ter discussie gesteld in het klimaatdebat. Sommige vrouwen kiezen ervoor om helemaal geen kinderen te krijgen omdat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor de CO 2-uitstoot van een kind.

Zo vertelde de Nederlandse Lindsey in Nieuwsuur: "Ik wil geen kinderen, omdat ik mijn kind een goede toekomst wil bieden en dat kan ik nu niet garanderen. Een extra kind is ook weer extra vervuiling. Ik weet niet of ik daar aan bij wil dragen. Ik ben bang dat de aarde niet meer zo leefbaar is als wij het nu kennen."

Maar soms heb je het nu eenmaal niet voor het kiezen in het leven. Het hebben van een kinderwens staat niet voor elke vrouw gelijk aan het krijgen van een groot gezin. Soms lukt het niet om een kindje te krijgen of wil een partner geen of minder kinderen. Daar moet je dan een middenweg in zien te vinden samen.

Praat mee

We zijn benieuwd naar jullie overwegingen. Heb jij een bewuste keuze gemaakt in het aantal kinderen dat je hebt? Heb je bewust een groot gezin of heb je bij één of twee kinderen gelaten? Welke factoren speelden voor jou een rol? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.