Nieuws/Vrouw
2112598053
Vrouw

Heleen van Royen: De band met mijn moeder heb ik nog nooit zo sterk gevoeld

Heleen van Royen en haar moeder

Heleen van Royen en haar moeder

'Hartverwarmend' en 'ontroerend', maar ook 'mensonterend', 'heftig' en 'te persoonlijk'. Het is een greep uit de reacties op de trailer van Het doet zo zeer, de documentaire die schrijfster Heleen van Royen (51) over haar dementerende moeder maakte. VROUW sprak Heleen over de reacties op de trailer. "De band met mijn moeder heb ik nog nooit zo sterk gevoeld."

Heleen van Royen en haar moeder

Heleen van Royen en haar moeder

Heleen filmde haar moeder een jaar lang (met toestemming!) in alledaagse situaties. Een documentaire over de band tussen moeder en dochter en over hoe dementie van invloed is hierop.

Massaal gedeeld

"Ik ben vooral geraakt door de vele warme reacties op de trailer. Alleen al via mijn Facebookpagina is de trailer door bijna 200.000 mensen gezien. Het bericht werd massaal gedeeld. Het valt me op dat de reacties voor het overgrote deel positief zijn. Dat is heel prettig."

De film blijkt herkenbaar voor velen. Heleen: "Zoveel mensen herkennen in ons verhaal hun eigen ervaring met moeder, vader, opa of oma. Ook veel mensen die in de zorg werken, reageerden enthousiast en nieuwsgierig. Hartverwarmend!"

Een greep uit de reacties op de trailer:

Annelies: "Wat ontzettend dapper, maar vooral ook zwaar voor u om te maken/meemaken. Heel goed voor ons die werken in de zorg, ik ga hem zeker zien en er waarschijnlijk ook van leren. Alvast bedankt voor een kijkje in uw leven. Respect!"

Ciska: "Wat een indringende beelden. Ik vind dit absoluut niet mensonterend, maar integer en liefdevol."

Marga: "Dit is een prachtige ode aan haar moeder. Respect!"

Marion: "Respect voor beide dames. Dit is wel de realiteit. Los van het feit of je dit zou willen op deze kwetsbare momenten gefilmd worden."

Cindy: "Heftig, prachtig, ontroerend, moeilijk en verdrietig tegelijk."

Marja: "Wat ontroerend mooi Heleen, ik vind het zo knap gedaan!"

Een mensonterend proces

Maar naast de positieve reacties, rijst ook de vraag in hoeverre een dement persoon toestemming kan geven:

Laura: "Toen ik het zag vroeg ik me af of haar moeder het goed zou vinden om in haar kwetsbaarste momenten zo vastgelegd te worden?"

Jannet: "Ik zou niet willen dat één van mijn dochters dat bij mij zou doen. Dat is iets om met hen te bespreken."

Charlotte: "Het is een mensonterend proces, ik heb dit als dochter zeer intens meegemaakt. In deze situatie zou ik niet gefilmd willen worden."

Sammy: "Ik zou mijn moeder dit niet aan doen. Dit aan heel Nederland laten zien vind ik niet kunnen."

Beginnend dementerend

Hoewel Heleen toestemming had van haar moeder, blijft het duidelijk een gevoelig onderwerp. Toch is de schrijfster van mening dat de film geheel in de stijl van haar moeder gemaakt is. Heleen: "Toen ik begon met filmen was ze nog behoorlijk goed. Sterker, ze weigerde te geloven dat ze beginnend dementerend was."

"Dat ik haar filmde, wist ze, en vond ze prima. Ze kent me al wat langer dan vandaag. Het interesseert mijn moeder niet wat andere mensen van haar denken of vinden. Ze heeft geen internet en is erg eigengereid."

Het lichtje van de camera

Daarnaast benadrukt ze dat haar moeder, ondanks de dementie, door had waar Heleen mee bezig was. "We hebben de film met veel liefde en zorg gemaakt. Er zitten geen beelden in van mijn moeder die ze zelf niet zou willen zien."

"Het grappige was: als het lichtje van de camera brandde, leefde ze altijd even op. Ze had het dus heel goed in de gaten. En als ze het zat was, liet ze dat ook duidelijk merken. Dat zal je wel zien in de film."

Om de kijker te troosten

Ondanks de commotie en het ethische vraagstuk benadrukt ze dat de film gemaakt is om de kijker te troosten. Om herkenbaarheid op te roepen. "Het is niet voor niets een ode aan het leven. Ja, het leven doet soms zeer."

"Maar het is ook de moeite waard om geleefd te worden. De band met mijn moeder heb ik nog nooit zo sterk gevoeld als in de afgelopen periode. En nog steeds. Ik beschouw dat als een geschenk."

Het doet zo zeer gaat op 28 januari in première op het International Film Festival Rotterdam. Vanaf 23 februari is de documentaire te zien in de bioscoop.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.