Nieuws/Vrouw
2115539
Vrouw

Marjolein kookt over

De amandelmelk kan door de gootsteen: Lang leve Joris Driepinter!

Het was gisteren​ Wereldmelkdag, het internationale feestje van Joris Driepinter, de held uit mijn jeugd. Hij dronk drie glazen melk per dag en daarna kon hij een roze olifant optillen. Kom daar maar eens mee aan bij de gemiddelde hedendaagse peuter. Een olifant optillen; ze zien je aankomen.

Een paar jaar geleden is melk zo’n beetje in de ban gedaan. Mede dankzij de bestseller Melk, de Witte Sloper werd de zuivel een omstreden dingetje. Melk zou alleen voor kalfjes zijn en allerlei vreselijke ziektes veroorzaken bij mensen die dagelijks een litertje wegtikten.

Er kwam een hele reeks alternatieven op de markt: rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, sojamelk… In feite plantaardige producten, die de naam melk helemaal niet mochten voeren en inmiddels is dat ook opgenomen in de wet. Amandelmelk werd amandeldrank, sojamelk heet nu sojadrink, etc.

Hoe zit het nu echt?

Voor een nog te verschijnen verhaal in de Telegraaf dook ik er deze week eens in. Melk, de witte duivel… Ik belde naar het Voedingscentrum, naar voedingsdeskundigen en googelde me suf op de cijfers. En daarna ben ik huis gaan houden in mijn koelkast.

Benieuwd wat Marjolein ontdekte? Je leest het op VROUW.nl: “Geen wonder dat ze geen olifanten meer op kunnen tillen.”