Nieuws
2115954
Nieuws

In het Nieuws

5 tips tegen huidkanker: ‘Ga met een wondje dat niet spontaan geneest naar de dokter’

Om mensen bewuster te maken van de gevaren van te veel zonnen en om iedereen te wijzen op het belang van het controleren van je huid, is het vandaag Huidkankerdag. Maar hoe voorkom je nu dat je huidkanker krijgt?

“Het is onzin dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken. Dit fabeltje is gebaseerd op een Zwitserse studie, waarbij ze muizen hoge concentraties chemische filters hebben gevoerd. Ten eerste: de filters zijn als voeding toegediend, dus niet op de huid gesmeerd van de muizen.

Je komt met smeren nooit aan die hoeveelheden concentraties en ten tweede: we zijn geen knaagdieren. Als je al bang bent om chemische filters te gebruiken bij jonge kinderen, gebruik dan een zonnebrandcrème met minerale filters. Maar ik heb mijn kinderen gewoon met normale zonnebrand ingesmeerd, dus ook chemische filters vermijden is naar mijn mening niet nodig.

Wennen aan de zon

Een andere fabel: dat je je huid zou moeten laten wennen aan de zon en daarom niet áltijd zonnebrandcrème zou moeten smeren. Daarmee wordt verwarring gezaaid en het klopt ook niet. Als je een zonnebrand met factor dertig smeert, is dat in de praktijk vaak een lagere factor.

De andere tips lees je op VROUW.nl: “Jouw gedrag moet wel kloppen met wat je tegen je kind zegt.”