Nieuws/Vrouw
2118513467
Vrouw

Sabine slaapwandelt: Soms hebben mijn man en ik knallende ruzie

Naar aanleiding van het onderzoek dat chronische slapeloosheid (insomnia) genetisch aangelegd blijkt te zijn, brengen we het interview van Sabine de Groot weer terug in zicht. Sabine de Groot (34) slaapwandelt. Ze is getrouwd en heeft twee zoons (5 en 3) en een dochter (1). Ze runt het bedrijf Fijnzwanger.

Van kinds af aan…

"slaapwandel ik. Het is weleens gebeurd dat ik slaapwandelde toen er beneden een verjaardag werd gevierd. Ik liep naar de koelkast, pakte iets te eten en ging vervolgens tussen de visite zitten. Na tien minuten werd ik wakker en dacht ik: 'Huh, wat doe ik hier?' Zo bizar! Nu slaapwandel ik een à twee keer per week. Soms zelfs meerdere keren per nacht. Laatst slaapwandelde ik bijvoorbeeld vier keer in een nacht."

Mijn man…

"vertelt soms over knallende ruzie die wij in bed hebben. Hij gelooft echt dat ik wakker ben en wil rellen. Ik zit dan rechtop in bed en roep boos naar hem: 'Waarom doe je dat nou!? Het slaat nergens op!' Na een paar minuten heeft hij wel door dat ik nog slaap. Voor hem is het vervelend, omdat hij soms vier keer per nacht wakker wordt, terwijl ik lekker lig te slapen. Maar apart slapen doen we niet."

Het grappigste verhaal…

"is dat ik mijn man om middernacht wakker maakte om, samen met mij, een zwangerschapscursus te doen. Ik stond naast het bed en overhandigde een schriftje om aantekeningen in te maken. 'Nu gaan we oefenen met de buikademhaling', riep ik serieus en voelde aan zijn buik of hij wel goed mee pufte.

'Buikademhaling? Waar heb je het over? Ga slapen, Sabine!' zei hij geïrriteerd. Bij de échte zwangerschapscursussen die ik geef, denken mannen ook altijd: 'Nee hè, daar gaan we weer met de pufclub'. Ik dacht echt dat hij een aanstaande papa was uit mijn les. De gebeurtenissen overdag verwerk ik tijdens het slaapwandelen."

Mijn oplossing is…

"yoga Nidra! Toen ik moeder werd, sliep ik weinig en leerde ik deze yogavorm kennen: je gaat twintig minuten liggen en luistert naar muziek. Omdat het lijkt alsof je vier uur hebt geslapen, geeft het je een powerboost. Voor mijn man en mij is het de ideale oplossing.

Elke dag gaan wij even boven liggen en wisselen we elkaar af. Er zitten natuurlijk wel drie kinderen beneden. Dan zeg ik: 'Oke, nu ga ik en daarna jij'. Super voor slechte slapers."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een 'slaapafwijking'?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.