Nieuws/Vrouw
2118887624
Vrouw

Steenrijk, Straatarm... 'De vrijheid die geld geeft, is toch wel heel fijn'

Jolande en Barbara

Jolande en Barbara

Vanavond zijn kunstenaar Jolande van Lith en haar partner Barbara de Roo te zien in het programma Steenrijk, Straatarm. Een week lang wisselden zij van huis én budget met de minder bedeelde Mira, Jan en hun dochter Freya. Jolande: "We zijn allemaal creatief; zij met geld, Barbara en ik met kunst."

Jolande en Barbara

Jolande en Barbara

Jolande: "Ik ben opgegroeid in een normaal, hardwerkend ondernemersgezin. We hadden het goed, maar waren niet steenrijk. Tegenwoordig ligt dat anders: Barbara en ik kunnen geld uitgeven zonder er echt over te hoeven nadenken. We hebben ons vermogen opgebouwd met de verkoop van onroerend goed, het verhandelen van kunst en met de verkoop van de kunst die ik zelf maak.

Doodskoppen

Barbara en ik zijn altijd bezig met kunst. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn we aan het brainstormen, aan het ontwerpen en aan het creëren. Omdat we vinden dat iedereen van kunst moet kunnen genieten, zijn we bezig de Jolande van Lith ART Foundation op te richten voor kinderen uit kansarme gezinnen. Meedoen aan Steenrijk, Straatarm was voor ons een unieke kans om achter de schermen te kijken.

Wij werden gelinkt aan het gezin Leiendecker, bestaande uit moeder Mira, vader Jan en dochter Freya. Toen we bij ons 'nieuwe' huis voor de deur stonden, schrokken we een beetje. Er hingen doodskoppen, skeletten en heksen voor het raam, heel Halloween-achtig! Het hele huis had tegenstrijdigheden, van knalroze tot een soort gothic-sfeer; apart en tegelijkertijd heel creatief.

Spinnen

Bovenop het hemelbed - dat een soort spinnenweb moest voorstellen - lag een enorme stoffen spin. Ik ben als de dood voor spinnen! Barbara is middenin de nacht op zoek gegaan naar een trappetje om die spin weg te halen. Zo lang die daar lag, kon ik echt niet slapen, haha!

Barbara en ik dachten dat we het makkelijk zouden redden. Omdat we niet altijd veel geld hadden gehad en dat we het met de 70 euro per week dus prima zouden redden. We besloten zelfs maar 45 euro te gebruiken, omdat het gezin met zijn drieën is, en wij met zijn tweeën.

Onderschat

Maar al snel bleek dat we de uitdaging hadden onderschat. Na de eerste paar gangpaden in de supermarkt, waren we de tel al kwijt! Toch hebben we uiteindelijk zelfs nog geld overgehouden.

We deden mee met een bingo-avond en haalden zo wat geld binnen. Met dat geld kochten we cadeautjes voor Freya, die bijna jarig was. Ik denk dat we het nog best eventjes hadden kunnen volhouden.

Vrijheid

Als je geen andere keuze hebt, dan moet je wel. Aan de andere kant waren we blij om weer naar huis te gaan. De vrijheid die geld geeft, is toch wel heel fijn. We zijn heel blij dat we het gezin een zorgeloze week hebben kunnen geven.

Dat ze even konden kopen wat ze wilden, zonder daarbij na te denken. Ze hebben gevaren, gegolfd, geshopt en zijn lekker uit eten geweest. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar lang niet voor iedereen. Dat beseffen we ons heel goed.

Raakvlakken

We vonden het heel verrassend om te zien dat arm en rijk niet eens zo ver van elkaar af staan. Natuurlijk zit er een groot verschil in budget en daarmee in wat je kunt doen en kopen, maar qua interesses hadden we best wat raakvlakken.

We hadden een aantal dezelfde boeken in de kast staan en ook wij zijn geïnteresseerd in spiritualiteit. Ook zijn we allemaal creatief; zij met geld, Barbara en ik met kunst. Voor ons is gezondheid en het om ons heen hebben van onze dierbaren het belangrijkst en voor het gezin was dat precies hetzelfde.

Humor

En verder hadden ze gewoon veel humor, net als wij. We kunnen het dan ook goed met elkaar vinden. Toevallig zijn we een tijdje terug nog bij ze langs geweest. En ik weet zeker dat we dat in de toekomst vaker zullen doen!"

'Steenrijk, Straatarm' wordt iedere dinsdag om 20:30 uitgezonden op SBS6. De uitzending van Jolande en Barbara wordt vanavond uitgezonden.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.