Nieuws/Vrouw
2125791780
Vrouw

Zo 'lees' je een kindertekening

kindertekeningen zeggen veel

kindertekeningen zeggen veel

Kinderen laten tijdens het tekenen hun gevoelens en gedachten de vrije loop. Uit hun kunstwerkjes kan dan ook heel wat worden opgemaakt. Rosie Dutton scheidde vijf jaar geleden en praatte niet altijd positief over haar ex. Toen ze een tekening van haar dochter (6) zag, schrok ze; het hele gezin lachte, behalve de vader. Daarop veranderde de Engelse haar houding naar haar ex direct. Waarop moet je bij het 'lezen' van een tekening letten? Wij vroegen het GZ-psycholoog Jantien Vrijmoet-Wiersma.

kindertekeningen zeggen veel

kindertekeningen zeggen veel

Nog niet zo lang geleden kwam het misbruik van een 5-jarig meisje aan het licht, door de tekeningen die ze maakte. En een andere tekening van een 6-jarig meisje maakte duidelijk hoe verdrietig ze om de scheiding van haar ouders was.

Een manier om te uiten

Jonge kinderen zijn vaak nog niet zo taalvaardig dat ze met woorden duidelijk kunnen maken wat hun stemming is. Jantien: "Een tekening, schilderij of kleiwerkje is voor kinderen een manier om te uiten wat ze voelen of denken en waar ze zich mee bezig houden. Zowel de leuke dingen als de minder leuke. Hun dromen, wensen, angsten en trauma’s, alles kan naar voren komen in een tekening."

Een tekening die duidelijk maakt dat er sprake is van misbruik, is natuurlijk erg schrikken. Jantien: "Sommige tekeningen kunnen je inderdaad laten schrikken. Tekent je kind alleen met zwart potlood of wil het alleen maar krassen, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Trek het wat breder en kijk ook naar het gedrag dat hij of zij laat zien."

Agressief getinte tekeningen

"Stel je voor dat je kind heel agressief getinte tekeningen maakt, maar verder geen agressief gedrag vertoont. In zo’n geval zou ik mij dan ook geen zorgen maken. Presteert je kind ineens heel slecht op school, zit het niet lekker in zijn vel of komt hij of zij veel in conflict met anderen?"

"Dan is er misschien inderdaad iets aan de hand en kun je het verder onderzoeken. Ik vind het heel goed dat Rosie Dutton maatregelen heeft genomen en er met haar dochter over heeft gesproken. Ze begreep waar het gevoel van haar dochter vandaan kwam en besloot dat ze iets moest veranderen aan de relatie met haar ex. Dus als je een tekening van je kind ziet die je zorgen baart, is het altijd goed om met elkaar in gesprek te gaan. Stel open vragen en probeer te ontdekken waarom er bijvoorbeeld verdrietige poppetjes getekend worden."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Dit is de tekening die de zoon van collega Daphne maakte vlak na de scheiding. Daphne: "Toen ik de tekening zag, raakte me dat heel erg diep. Mijn zoon had het er nooit zo over, maar kennelijk was hij er in zijn hoofd heel erg mee bezig. Dat was voor mij een eyeopener."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook wel eens, net als Rosie en Daphne, een tekening van je kind gezien die je raakte? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.