Vrouw/Columns & Opinie
2130709509
Columns & Opinie

Een conferentie tegen ongezond eten is de betutteling ten top

‘Het moet afgelopen zijn met al dat ongezonde eten’, riep minister Schippers van Volksgezondheid tegen RTL Nieuws. ‘Een speciale conferentie moet het voedsel in Europese supermarkten gezonder maken.’ Toen ik het las verslikte ik me bijna in mijn 100% biologische tarwezemelen, die ik net door mijn kommetje magere yoghurt had geroerd.

Voor mij een reden om nog even voort te borduren op mijn stukje van vorige week. Wanneer komt er een speciale conferentie tegen de geestdodende en dominerende bemoeizucht? Eerst lag Het Nationaal Schoolontbijt onder vuur. Hagelslag? Foei foei! Trakteren op school? Geen snoep! En nu dit. Alsof we een stel kleuters zijn. Mogen we straks eigenlijk nog wel zelf bepalen wat we in ons boodschappenmandje gooien? Nee, want er wordt stiekem te veel zout, suiker en vetten in ons voedsel gegooid. En dus bepalen we voor een deel feitelijk helemaal niet zelf wat we in ons karretje droppen.

Horrorstoffen

Misschien moet het maar eens afgelopen zijn met die paranoïde ideeën over ons voedsel. Vanuit het niets zijn we de laatste jaren doodsbang geworden voor gluten, E-nummers, zoetstoffen en brood. Dat terwijl deze zogenaamde horrorstoffen toch al decennia worden gegeten. En hé, wat gek, werden we in het stenen tijdperk gemiddeld negentien jaar oud, intussen is onze gemiddelde levensverwachting toch flink opgeschroefd.

Ik citeer even een stukje uit HP/De Tijd: Heel wat dingen zijn juist verbeterd. In groenten en fruit zitten bijvoorbeeld nauwelijks nog pesticiden. En als er toch sporen gevonden worden, liggen de waarden bijna altijd onder het toegelaten maximum. 'Technische ontwikkelingen wakkeren onze bezorgdheid soms nog verder aan: de laatste decennia zijn meetinstrumenten nauwkeuriger geworden’, zegt Mark Lohmann (Bundesinstitut für Risikobewertung).

Saus uit een pakje

Intussen kunnen we zelfs de kleinste concentraties schadelijke stoffen in voedingswaren meten. ‘Dat betekent echter niet dat de stoffen die we ontdekken in zulke kleine hoeveelheden ook schadelijk zíjn. Het wil evenmin zeggen dat ze vroeger niét in voedingsmiddelen zaten – misschien konden we de stoffen vroeger gewoon nog niet opsporen.’

Welnu, schrik niet, denk om je hart. Wellicht worden we helemaal niet ziek, zwak of misselijk van brood, aardappelen, hagelslag of van saus uit een pakje. Misschien worden we zwaarder en daarmee ongezonder omdat we simpelweg meer energie tot ons nemen dan we verbruiken. Omdat we over het algemeen minder bewegen dan pakweg veertig jaar geleden.

Opgeheven vingertje

Ik vraag me af wat ons nog te wachten staat. Nog even en er staat een heuse diëtiste bij het schap met koekjes, om ons te adviseren met een opgeheven vingertje. ‘Mevrouw, weet u wel hoe ongezond die appelkoeken zijn?’ De betutteling ten top.

Als iemand een fles afwasmiddel leegdrinkt, is het toch ook niet de schuld van de fabrikant? We zijn zelf verantwoordelijk voor wat we in huis halen; er is niemand die een mes op onze keel zet om zakken chips in te slaan. En het is heus niet zo ingewikkeld om onbewerkt, vers en dus gezond(er?) voedsel te vinden.

Kletskoek

Daarbij is er meer dan voldoende eerlijke informatie te vinden over voeding en gezondheid, maar daar wil bijna niemand meer naar luisteren. Steeds meer mensen luisteren liever naar kletskoek die op dubieuze nieuwssites door kwakzalvers wordt geklokkenluid. De mogelijkheid dat het wellicht gaat om gemanipuleerde paniekzaaierij, zodat ze hun zelfgekweekte hennepolie, appelazijn of boeken kunnen verkopen, wordt volledig genegeerd. Dusdanige ‘informatie’ lijkt me pas écht levensgevaarlijk (‘Hennepolie geneest kanker en chemo niet!’).

Tegelijkertijd is Instagram behangen met voor- en nafoto’s van pubermeisjes die een ware transformatie hebben ondergaan. Ze stellen vol trots hun ribben tentoon, terwijl ze kort daarvoor een gezond gewicht hadden.

Complottheorieën

Dus hoezo, 'het moet afgelopen zijn met al dat ongezonde eten'. Ik heb de indruk dat we juist doorslaan naar de andere kant. Ik heb het eerder geroepen: gezond eten betekent voor mij gezond leren omgaan met ongezond voedsel.

Ik weiger dan ook slaafs te luisteren naar die zoveelste goeroe die ons eierkoeken aansmeert dan wel afraadt, en ik pieker er niet over om me te laten brainwashen door mensen die overal complottheorieën in zien. Ik luister vooral naar mijn lichaam, dat overigens nog nooit te zwaar is geweest. En - tot op heden - ook nooit heeft gelogen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.