Nieuws/Vrouw
2132447581
Vrouw

Ilse is coureur: Al een paar keer ben ik hard gecrasht

Ze racet negen van de tien keer tegen mannen, maar dat maakt Ilse niks uit. Ze is de enige vrouwelijke zijspancoureur van Nederland. Ilse werkt daarnaast bij de gemeente Oldambt en woont samen met haar vriend die ook zijspancoureur is. Deze snelheidsduivelin is nergens bang voor en behoort ook nog eens tot de besten van ons land.

Sinds ik het mij kan herinneren...

"staat mijn leven in het teken van racen. Mijn vader heeft ook zijspan gereden - hij was bakkenist en zat dus in de bak naast de motorfiets. Hij reed vaak op het circuit in Assen en vanaf mijn dertiende gingen we daar vaak samen heen om races te kijken. Fantastisch!

Toen ik 17 was reden we samen een classic zijspanrace in het dorp, een soort demonstratie; mijn vader op de motorfiets, ik in de zijspan. Ik vond dat zo leuk om te doen, dat ik zes jaar geleden zelf begon als bakkenist. En ik blijk er gevoel voor te hebben."

Bakkenist zijn...

"is moeilijker dan je denkt. Het is mijn taak om te zorgen dat we niet uit de bocht vliegen, door met al mijn kracht uit de bak te hangen. En dat met soms snelheden van 200 kilometer per uur! Er zitten een hoop risico’s aan het vak. Al een paar keer ben ik hard gecrasht. In 2015 heb ik een stuk van mijn heup gebroken, dat was behoorlijk pijnlijk."

Mijn vriend...

"is ook zijspancoureur. Dat is fijn, want hij snapt mijn leven helemaal. Hij rijdt met een andere bakkenist, maar we gaan bijna elk weekend samen op pad voor wedstrijden. En we brengen veel tijd door in de garage, zitten we samen te sleutelen."

Sinds een jaar...

"rijd ik ook wedstrijden als bestuurder, ik ben de enige vrouwelijke zijspancoureur van Nederland. Het is totaal anders dan in de bak, want ik moet zelf sturen, remmen, bochten inschatten en de juiste hoeveelheid gas geven. Remmen is het zwaarste, dan komt er zoveel weerstand op je armen dat je heel sterk moet zijn om overeind te blijven.

Mensen beseffen vaak niet dat dit topsport is. Ze denken dat ik gewoon wat rondjes rijd op een circuit. Om fit te blijven, boks ik vier tot vijf keer per week. Die kracht in mijn armen heb ik nodig om de motor in bedwang te houden."

Al mijn vrije tijd...

"gaat naar de motor. Net als ons geld. Eigenlijk moeten we ons pas gekochte huis verbouwen, maar dat wordt dus een meerjarenplan. Ik werk sinds kort geen vijf maar vier dagen per week bij de gemeente, waardoor ik me meer kan focussen op het rijden.

Als ik een lang weekend naar het buitenland ga voor een wedstrijd kom ik soms pas zondagavond thuis. Dan slaap ik in de auto om op maandag weer fit achter mijn bureau te zitten. Sommigen verklaren me voor gek, maar ik heb het ervoor over. Zijspan rijden is het leukste wat er is!"

Lees de verhalen van andere vrouwen die racen dit weekend in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf)

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.