Vrouw/Praat Mee
2132636138
Praat Mee

Opa en oma zijn heel lief, maar de kleinkinderen worden ziek

Hollandse Hoogte / Image Source/Sue Barr

Hollandse Hoogte / Image Source/Sue Barr

Opa’s en oma’s zijn meestal stapelgek op hun kleinkinderen. Minpunt: daardoor verwennen ze die kinderen te veel, en dat heeft vaak een negatief effect op de gezondheid. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Glasgow.

Hollandse Hoogte / Image Source/Sue Barr

Hollandse Hoogte / Image Source/Sue Barr

Eerder was er al bezorgdheid om de gezondheid van de grootouders zelf. Oma’s zouden steeds vaker overspannen zijn; ze zouden het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen en zichzelf daardoor behoorlijk uitputten. En nu krijgen al die lieve uitgeputte oma’s ook nog op hun kop omdat ze niet goed met de gezondheid van hun kleinkinderen zouden omspringen.

In de studie werden gegevens uit verschillende onderzoeken in achttien landen vergeleken. De onderzoekers van de Universiteit van Glasgow vroegen zich af wat de invloed is van grootouders die een grotere rol spelen bij de verzorging van kleinkinderen op het gebied van voeding en gewicht, beweging en roken.

Suiker, vet en roken

Het blijkt dat grootouders geneigd zijn hun kleinkinderen eten met veel suiker en vet te geven. Ook krijgen de kleinkinderen te weinig beweging als ze bij opa en oma zijn. En soms roken ze ook in de buurt van de kleintjes.

Roken, voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging, samen met overgewicht, zijn risicofactoren voor ziektes zoals kanker. Er zijn aanwijzingen dat kinderen die worden blootgesteld aan deze risicofactoren in hun latere leven een grotere kans hebben op kanker.

Niet expres

Hoofdonderzoeker dr. Stephanie Chambers: “Hoewel het duidelijk is dat de kleinkinderen een groter gezondheidsrisico lopen, is het ook duidelijk dat de grootouders dit niet opzettelijk doen.”

Volgens haar zijn berichten over volksgezondheid tot nu toe vooral gericht op ouders, maar moet dit misschien worden gewijzigd, omdat grootouders vaak ook een prominente rol spelen in het leven van kinderen.

Spreek je opa en oma aan?

Ouders zouden het moeilijk vinden om de grootouders aan te spreken op deze punten, omdat ze afhankelijk zijn van deze oppassers. Eerder schreven we al over de moeder die moest slikken toen de blonde lokken van haar zoon eraf waren toen ze thuiskwam; haar schoonmoeder was onaangekondigd met haar zoon naar de kapper geweest.

Praat mee

Wat vind jij: kunnen ouders de grootouders aanspreken op dit gedrag? Of moeten ze blij zijn dat hun eigen ouders willen oppassen op de kinderen en horen ze zich niet te bemoeien met de manier waarop opa/oma de verzorging invult? Of vind jij het misschien zelfs de taak van de opa en oma om het kleinkind te verwennen? Laat het hieronder weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.