Nieuws/Vrouw
2133609449
Vrouw

'Het liefst wil ik mijn dochter tegen alles beschermen'

Vrouw-columniste Esther Vuijsters vindt dat kinderen op de fiets naar school moeten opdat ze zelfstandiger worden. Lezeres Gerlinde van der Struijk (36) heeft twee kinderen en herkent zichzelf in het stuk. Ze voert regelmatig een innerlijke strijd: "Het liefst wil ik mijn kind tegen alles beschermen, maar weet dat dit averechts kan werken."

"Op korte termijn is de auto zo heerlijk veilig, snel, droog en makkelijk. Op lange termijn wil je dat je kind goed leert fietsen en zich ook zonder jouw hulp redt. Wil je je kind de zekerheid en controle van jezelf meegeven? Of de vrijheid zodat ze zichzelf kunnen redden? Dit kan best discussies tussen partners opleveren. Althans bij ons."

Balletspullen

"Ik merk dat iets willen iets anders is dan het ook daadwerkelijk doen. Als onze dochter (5) iets vergeet in haar ballettas te stoppen, laat mijn man dit bewust gebeuren. Dit in tegenstelling tot mij. Ik voel al bijna pijn bij de gedachte dat ze straks teleurgesteld in haar tas zoekt."

"Om dat te voorkomen word ik als een magneet naar haar tas getrokken om te checken of ze alles heeft. Ik probeer het niet te doen, maar dat is soms nog best lastig. Bij onze zoon (2) verwacht ik straks minder beschermend te zijn; ik zie nu al dat hij zichzelf gaat redden. Op een of andere manier voel ik die beschermingsdrang veel sterker bij mijn dochter; ik wil haar behoeden voor fouten."

In vrijheid verbonden

"Ergens zou ik haar zo afhankelijk mogelijk van mij willen maken, zodat ik altijd iets aan haar leven kan blijven bijdragen. Om mijzelf maar nodig en waardevol te voelen. Zodat ze later heel vaak naar huis komt omdat ik dat gezellig vind…"

"Diep vanbinnen weet ik dat ik haar de vrijheid van eigen keuzes en fouten maken gun. Dat ze weet dat alles weer goed komt. Met in haar achterhoofd dat ze altijd bij ons terecht kan. In vrijheid zijn we, misschien nog wel meer, verbonden."

Zeker voelen

"En ja hoor als je haar zelf haar tas laat inpakken, vergeet ze het inderdaad daarna nooit meer. En ze voelt zich daardoor zeker omdat ze precies weet wat ze wel of niet nodig heeft. Anderen kunnen dat als minder betrokken zien, maar misschien zit er wel een andere gedachte achter om het zo te doen..."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een keer een opinie schrijven, met de kans dat die op VROUW.nl komt?

Dan kan dat hier!

Foto: Nine IJff

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.