Nieuws/Vrouw
2133944
Vrouw

Hoe zit het nu echt met schurft?

De infectieziekte schurft kent een toename onder studenten. Hoe zit het nu echt met schurft? We spraken met GGD Groningen om het uit te zoeken.

Jan van der Have, arts infectieziekten bij GGD Groningen: "De schurftmijt is een mini-insect dat net niet met het blote oog te zien is. Dat beestje nestelt zich graag in de huid en zoekt rustige plekjes op, zoals de elleboogholte of bij de vingers. Vervolgens graven ze gangetjes in de huid. Het lichaam reageert op de eitjes en uitwerpselen die ze daar leggen."

Het gevolg zijn vele rode vlekjes die ontzettend gaan jeuken. "Vooral de studentenarts ziet het de laatste tijd veel. Er komen wel een of twee studenten per werkdag langs met klachten. Verhoudingsgewijs is dat erg veel."

Studenten zijn volgens Van der Have de grootste risicogroep: "De hygiëne van studenten en studentenhuizen is niet altijd op peil. Als studenten het bed met elkaar delen en iemand heeft schurft, kan dat achterblijven op het beddengoed."

Als je dat vervolgens een maand lang niet verschoont, kunnen de schurftmijten ook hun weg naar jouw huid vinden, en vervolgens weer naar de huid van een ander die óók in dat bed komt te liggen. Dan blijft het zich vermenigvuldigen."

Met vijftien minuten huid-aan-huid contact kun je namelijk al schurft oplopen.

Lees meer op VROUW.nl.