Vrouw/Columns & Opinie
2137826291
Columns & Opinie

'Mannen, houd die fluim even lekker bij je'

Verboden te spugen

Verboden te spugen

Nasissen van vrouwen wordt in de hoofdstad sinds een jaar beboet. VROUW-collega Merel doet een pleidooi om ook spugende mannen (en sporadisch een vrouw) te beboeten.

Verboden te spugen

Verboden te spugen

Lieve mannen van Nederland

Er zijn vele manieren om het mannelijk ego tentoon te spreiden.

Rochelen

Wijdbeens in het OV zitten is er een van. Het sissen of fluiten naar passerende vrouwen is er nog een. Hoewel ik die twee al niet echt zou willen toejuichen, is er een derde waarover ik het wil hebben.

Namelijk: het spugen. En dan bedoel ik niet het kokhalzen boven de wc na een avondje uit waarvan alleen jij last hebt. Ik bedoel het rochelen. Het luidkeels de neus ophalen om vervolgens een fluim op straat te mikken. Het tussen de tanden sproeien van speeksel. Het spugen vanaf een wielrenfiets.

Sloot van spuug

Waarom doen jullie dit? En waarom zie ik het alleen mannen doen, en betrap je hier een vrouw niet zo snel op? Hoe kom je eigenlijk aan zoveel speeksel, dat het eruit moet? En als het er dan toch uit moet, waarom dan op straat? Kun je het niet in je eigen wasbak wegspugen thuis, of ergens op een wc?

Niet zelden wil ik op het station op een bankje gaan zitten, tot ik zie dat er werkelijk een sloot van spuug op de grond bij mijn voeten ligt. Van een voorganger, die de trein zichtbaar met minder liters vocht in het lijf haalde. Opgelucht, dat hij van die ballast snot en spuug verlost was.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Onsmakelijk tafereel

Onlangs viel het me weer op, toen ik in Amsterdam liep. Ik liep een man tegemoet, die schaamteloos zijn neus ophaalde en zijn rochel op de keien kwakte. Zijn vrouw liep ernaast, die leek geenszins gestoord door dit onsmakelijk tafereel. Waarschijnlijk valt het haar niet eens meer op. Ik merk trouwens vaker dat de mannen in kwestie zich van geen kwaad bewust lijken te zijn.

Quest schreef ooit dat vooral mannen dit doen om territorium af te bakenen. Maar wie is hier nou eigenlijk echt van onder de indruk? Voor het sissen en het nafluiten van vrouwen kun je in onze hoofdstad sinds dit jaar beboet worden met een prent van 190 euro.

Pleidooi

Bij deze houd ik een pleidooi om ook dit smerige gerochel op straat te beboeten. Het is niet alleen vies, het is asociaal en het vervuilt onnodig de straten. Mannen, houd die fluim lekker binnen! Wie valt me bij?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.