Nieuws/Vrouw
2142598014
Vrouw

Dat is pas vriendschap: Luca zamelde geld in zodat Yanoa op school kan blijven

Wat als je kind door ADHD en PTSS niet mee kan komen in het reguliere onderwijs, en je geen geld hebt om particulier onderwijs te bekostigen? Dan heb je een vriend nodig als Luca (14), die Yanoa (15) uit de brand hielp.

Kim van der Pol (38) belandde vier jaar geleden in een lastige situatie toen bleek dat haar zoon niet alleen kampt met ADHD, maar ook PTSS had ontwikkeld vanwege problemen thuis. Kwam er uit Yanoa's cito nog een havo/vwo advies, richting het einde van het jaar gleed hij af naar een mavo-advies.

Op een reguliere school

Kim: "Het eerste jaar zat hij op een reguliere school, maar al snel kwam hij in de problemen. Hij is slim genoeg, maar kon vanwege zijn ADHD en PTSS niet meekomen met de rest van de groep. Hij zou blijven zitten en afzakken naar kader."

Vanwege de extra begeleiding wilde Kim haar zoon op bijzonder onderwijs en vroeg met spoed een 'rec-4-verklaring' aan. Het bijzonder onderwijs werd juist op dat moment hervormd en met deze verklaring voor kinderen met stoornissen en gedragsproblemen maakte Yanoa nog net kans op een plekje in het bijzonder onderwijs. Zodat hij in ieder geval naar mavo 2 kon.

Moeder Kim en haar zoon Yanoa. Foto: rechtenvrij

Moeder Kim en haar zoon Yanoa. Foto: rechtenvrij

Zijn geschiedenis

Kim, die op dat moment met Yanoa en haar drie andere kinderen in Den Haag woonde, verhuisde naar haar geboorteplaats Mijdrecht, zo'n 60 kilometer verderop. Tot die tijd zat Yanoa op een zorgschool. "Na de verhuizing wilde ik hem in Mijdrecht weer op een gewone school inschrijven."

"Ik wilde dat hij zo snel mogelijk aardde in de nieuwe woonplaats, en dat hij vriendjes zou krijgen. Maar hij werd niet aangenomen vanwege zijn geschiedenis en ik moest samen met het samenwerkingsverband opnieuw op zoek naar een school."

Kind met een stoornis

Dat bleek een hele opgave. Twee maanden lang zat Yanoa thuis. Uiteindelijk kreeg hij een plek op het Altra College in Hoofddorp, ruim 20 kilometer verderop. Een school die, zo staat op de website, 'meer begeleiding, structuur en vooral: een nieuwe kans' biedt. Kim: "Ik was blij dat hij daar terecht kon, maar hij hoorde er niet thuis. Door zijn PTSS is Yanoa een kwetsbaar kind. Hij paste niet in zijn klas."

In overleg met het samenwerkingsverband besloot Kim dat haar zoon dat jaar nog zal afmaken op het Altra College, en daarna overgeplaatst zou worden. "Die droom spatte uiteen toen een dag voor de zomervakantie de nieuwe school liet weten toch niet mee te werken."

Met mijn rug tegen de muur

"Ik stond met mijn rug tegen de muur en kon niets anders dan Yanoa terugsturen naar het Altra College. Ik zag de problemen verergeren; Yanoa ging spijbelen en ik kreeg hem niet meer naar school. Zijn frustraties reageerde hij op mij af. Het werd zo erg dat hij niet meer thuis kon wonen."

December vorig jaar was er een sprankje hoop. Yanoa werd ingeschreven op het Vecht-College, een particuliere middelbare school voor mavo, havo en vwo in Breukelen. Het samenwerkingsverband zou dit tot de zomervakantie bekostigen waarna Yanoa weer zou teruggaan naar een reguliere school.

Leuke contacten

Kim: "Op die school bloeide hij helemaal op. Hij kreeg leuke contacten, interesseerde zich voor de lesstof en kreeg goede begeleiding." Nadat ze had gezien hoe de periode op het Vecht-College ervoor had gezorgd dat het zoveel beter ging met haar zoon, was ze een andere school dan ook geen optie meer.

"Ik was zo bang dat hij dan weer zou terugvallen. Maar ik had het geld niet om hem op deze school te houden.En op het samenwerkingsverband kon ik niet terugvallen, want dat mag dit eigenlijk helemaal niet bekostigen."

Vrienden bieden hulp

Op het Vecht-College raakte Yanoa bevriend met Luca. De moeder van Luca volgde de schrijnende situatie en besloot iets te doen. "Nicolette heeft onze zonen bij elkaar gezet en ze gevraagd een plan te bedenken. Luca schreef een brief en verspreidde die, en Yanoa maakte een rap. Samen zamelden ze geld in voor Yanoa’s nieuwe schooljaar."

"Het gaat nu heel goed met Yanoa. Hij gaat aan zijn examens beginnen. Hij woont in een leefgroep in Utrecht, maar komt op woensdag thuis om te voetballen. In de weekenden is hij ook thuis. We streven ernaar dat hij binnenkort weer bij ons woont."

Mijn School Foundation

Kim is ontzettend dankbaar voor alle hulp die haar en Yanoa is aangeboden. Met die dankbaarheid wil ze iets doen. "Onder andere samen met Nicolette zijn we bezig met het oprichten van Mijn School Foundation. Met het ingezamelde geld kunnen we kinderen als Yanoa helpen."

"Yanoa heeft een talent voor woorden en kan goed rappen. Een lieve producer nam zijn rap Mijn School op, en de mensen van Songflow zetten het online. Daardoor is het nummer nu te koop via iTunes."

"Ook die opbrengst komt ten goede aan de stichting. We willen deze kinderen en hun ouders een hart onder de riem steken. Na alles wat er voor mij gedaan is, wil ik dit ook voor anderen doen. Omdat ik weet hoe belangrijk het is!"

Jij op VROUW

Strijd jij, net als Kim en Nicolette, ook ergens voor? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.