Vrouw/Praat Mee
2143621347
Praat Mee

Praat mee

Moet er een subsidie op groente en fruit komen?

Vind jij dat er subsidie op groenten en fruit moet komen?

Vind jij dat er subsidie op groenten en fruit moet komen?

Vandaag is het Nationale groente-en fruitdag. Het Voedingscentrum adviseert iedereen om minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag te eten, maar de boodschappen worden steeds duurder. Dat werd onlangs bekend in verschillende media. Vind jij dat er subsidie op groente en fruit moet komen?

Vind jij dat er subsidie op groenten en fruit moet komen?

Vind jij dat er subsidie op groenten en fruit moet komen?

Het Voedingscentrum benadrukt de positieve effecten van groente en fruit op de gezondheid. Zo kun je het risico op hart- en vaatziekten verlagen als je genoeg groente en fruit eet. Uit een peiling van het RIVM blijkt dat Nederlanders de afgelopen jaren wel gezonder zijn gaan eten, maar zich nog steeds niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum houden. De gemiddelde Nederlander eet dus geen 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Ga maar eens bij jezelf na of je die hoeveelheden dagelijks haalt.

Prijsstijgingen

De prijs van groente en fruit stijgt al jaren. In de periode van 2010 en 2020 steeg de prijs van groente met 6%. De prijs van vers fruit steeg met 26% in deze periode, zo meldt het CBS. Groente en fruit zijn ook vaak relatief duur in vergelijking met ongezonde, suikerhoudende producten. Daarom neigen mensen ernaar om minder groente en fruit te consumeren.

Op basis van onderzoek raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om een taks te introduceren op suikerhoudende dranken en voedsel dat veel suiker bevat. De consument zal hierdoor meer betalen voor deze producten. Daarnaast raden ze aan een subsidie op groente, fruit en andere gezonde voedingsmiddelen te introduceren, waardoor de consument juist minder betaalt voor deze middelen.

Zij benadrukken echter dat het onzeker is of dit effect heeft op de gezonde leefstijl van de bevolking. Dit effect hangt van verschillende factoren af, zoals de hoogte van de prijsmaatregelen en andere veranderingen in de kosten van levensonderhoud.

Btw-vrijstelling

Een alternatief dat door verschillende partijen, zoals consumentenorganisatie Foodwatch, wordt voorgesteld is een vrijstelling van btw op groenten en fruit. Momenteel bedraagt deze btw 9%. De Nederlander zal het effect van een btw-vrijstelling in de portemonnee voelen en grijpt daardoor volgens de organisatie minder snel naar goedkope, ongezonde voedingsmiddelen.

Praat mee

Vind jij dat er een subsidie op groenten en fruit moet komen? En vind jij een btw-vrijstelling een goed idee? Of vind jij dit niet nodig? Praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.