Nieuws/Vrouw
217824869
Vrouw

Oei, hoe herkenbaar… Wat moeders doormaken op Koningsdag

Koningsdag

Koningsdag

Koningsdag is een van de leukste dagen van het jaar, maar het brengt voor moeders met ‘kinderen die op een kleedje willen zitten’ ook de nodige stress met zich mee. Jullie kennen VROUW.nl inmiddels, gedeelde smart is halve smart, dus vink je even mee? Tien dingen die iedere moeder herkent op Koningsdag.

Koningsdag

Koningsdag

Verplicht opruimen

Onder de streep ga je er heel gelukkig van worden, maar je houdt natuurlijk veel liever een grote schoonmaak op een moment dat het jou goed uitkomt. Nu móet je onder tijdsdruk die speelgoedkast en die kinderkamers van onder tot boven sorteren. Nu móet je de zolder op om ergens tussen de skikleren, het gourmetstel en de koffers de spullen te zoeken die je eerder dit jaar had weggelegd onder het motto ‘dat vissen we er in april wel tussenuit’.

Het weer

Deze dag is het geen zaak van ‘als je haar maar goed zit’: als de zon maar schijnt! Kou is niet te doen, maar als het ook nog eens regent is de lol er helemaal vanaf. En bij slecht weer niet gaan, is geen optie, dan worden je kinderen knettergek. Dus je houdt al dagen, misschien al wel wekenlang, het weer in de gaten. Wat dat betreft zit het ons dit jaar niet mee…

De plek

Essentieel voor goede verkoopresultaten is natuurlijk je locatie. Dus plak je al dagen van tevoren een perfecte spot af met tape en kladder je er met stoepkrijt de namen van je kinderen op. En dan maar hopen dat er niet aan landjepik wordt gedaan in het dorp of in de stad waar je woont, want anders kan het nog weleens een heel grimmige Koningsdag worden.

Gezellig

Je trekt zo’n dag natuurlijk het best als je omringd wordt door een beetje gezelligheid. Dus zorg je dat je broer of zus met neefjes of nichtjes naast je staat. Of je regelt een complete verkoopstraat met een stel leuke vriendinnen. Als de een dan de broodjes regelt, de ander de hapjes en een derde de koffie of – nog beter – een glaasje feestelijke bubbels om te proosten op de koning, dan heb jij het prima naar je zin.

Vroeg!

Zo ergens diep in de nacht moet je opstaan om je stalletje op te bouwen. De kinderen liggen nog als kleine marmotjes in hun warme nest en met lichte tegenzin maak je ze wakker. Her en der in de straat gaan de voordeuren open en zie je de buren hun auto’s volladen met prullaria. En dan komt die eerste salesdrift in je naar boven: dit zijn niet langer de buren, maar concurrenten! Je hoopt maar dat jouw voorraad rommel nét iets beter afsteekt tegen de troep die zij uit hun huis hebben getrokken.

Etaleren

Jij snapt het, dat etaleren van je rommel. De kinderen niet. Die kwakken gewoon alles op het kleedje, grote spullen vooraan, kleine rommeltjes dichtbij, alles op elkaar. Zo werkt het dus niet, verkopen vereist een systeem. Jij wilt de eyecatchers vooraan hebben liggen. Je moet de kijkers je stal in trekken, je koopwaar moet gesleten worden. En terwijl jij fanatiek op een perfecte indeling broedt, hebben je kinderen hun eerste ruzie al te pakken. Mooi. De dag moet dus feitelijk nog beginnen.

Prijsbeleid

Je had iets willen doen met stickertjes, maar dat is er niet van gekomen. Dus nu worden de prijzen in overleg met jou bepaald. Althans, dat was de bedoeling. Je hoort je dochter zojuist roepen dat dat mooie kookboek dat je ooit voor de hoofdprijs kocht, voor 10 cent weg mag. En je zoon jaagt verkopers je stal uit door met een stalen gezicht 50 euro te vragen voor de poppenwagen van z’n zus. Je neemt nog maar een slok koffie om jezelf warm te houden en je energiepeil weer wat op te schroeven.

Plassen

Het allerergste op Koningsdag: moeten plassen. Iedere keer weer een tijdrovende en doodenge belevenis. Zo’n Dixie-ervaring is om nachtmerries van te krijgen. Maar ook een openbaar toilet waar een slordige 645.300 (aangeschoten) mensen jou en je kinderen zijn voorgegaan, heeft je voorkeur niet. Voor volgend jaar overweeg je je hele gezin in de luiers te hijsen.

Méér rommel...

Achter de stal ligt inmiddels een stapel spullen die de kinderen hebben gekocht bij vriendjes en andere verkopers. Een muf ruikende knuffelbeer die vanavond meteen in de kookwas gaat. En een ongetwijfeld incomplete puzzel en een auto met drie wielen. Het punt dat er meer achter het kleed ligt dan op het kleed is bijna bereikt en je weet wat dat betekent: niks opgeruimder huis. Je gaat gewoon wéér een jaar vol rommel tegemoet.

Let it go

En dan komt het onafwendbare ‘let it go-moment’. Het maakt je allemaal niets meer uit. Ook al kopen je kinderen nog een gebruikte frituurpan, een letterbak én een Nokia 6310: ze doen maar. Jij hebt de oranjebitter opengetrokken, je vriendinnen zitten ook in de let-it-go-fase en jullie staan gezellig te zingen en bij te kletsen met het halve dorp. Zelfs oranje lijkt je ineens fantastisch te staan. Vanavond maak je de schade wel op. En als de kinderen slapen, gooi je gewoon de helft van de gekochte ellende in de kliko.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.