Vrouw/Glossy
223010989
Glossy

'Een bloedneus voel ik al bijna niet meer'

In de nieuwste VROUW Glossy vertellen verschillende vrouwen hoe het is om een intimiderend beroep te hebben. Een van hen is Anissa Haddaoui (27). Ze is tweevoudig wereldkampioen kickboksen, Europees kampioen kickboksen én tweevoudig Europees kampioen boksen. "Door deze sport ben ik heel zelfverzekerd geworden: ik durf mezelf te laten zien en laat me door niets of niemand aan de kant duwen."

Kickboksen is heel fysiek…

“En dat vond ik de eerste paar jaar hartstikke eng. Ik was bang om te slaan en bang om geslagen te worden. Inmiddels zie ik in dat ik gewoon een pieper was, maar ik heb echt wel een paar keer jankend op de training gestaan.

Waar ik nu nog bang voor ben? Eigenlijk voor niets. Al vind ik autorijden altijd wel spannend, zeker op de snelweg. Het ligt niet alleen aan jezelf, maar ook aan andere weggebruikers of je veilig je bestemming bereikt. Dat vind ik een eng idee.”

Als mensen mij leren kennen…

“Verwachten ze niet dat ik aan kickboksen doe. Het stereotype vrouwelijke bokser is agressief en rauw, ik straal het tegenovergestelde uit. Eigenlijk zijn er twee Anissa’s: die in de ring en die erbuiten.

Aan mijn lichaam zie je dat ik veel sport, maar in het dagelijks leven ben ik heel rustig, heb ik het beste met iedereen voor en help ik anderen waar ik kan. Een mooie bijkomstigheid daarvan is dat ik vaak word onderschat, wat ik in mijn voordeel kan gebruiken. Laat iedereen maar denken dat ik lief ben, haha!”

Dat anderen mij intimiderend vinden…

“Vergeet ik vaak. Door deze sport ben ik heel zelfverzekerd geworden: ik durf mezelf te laten zien en laat me door niets of niemand aan de kant duwen. Op de sportschool ben ik me er wel van bewust dat die eigenschap kan overkomen als intimiderend.

Laatst zei iemand dat ik er in de ring maar eng uitzag, maar dat had ik dan weer helemaal niet door. Blijkbaar is mijn gezichtsuitdrukking heel agressief op het moment dat ik me ergens volledig op focus.”

Ik ben bekender…

“In China dan in Nederland. Voor Chinezen is kickboksen wat voetbal is voor ons. Alle vechtsporten worden daar met de paplepel ingegoten, zowel bij jongens als bij meisjes. Dit jaar ga ik er weer heen, om mijn titel als wereldkampioen te verdedigen.

Wat me verder staat te wachten in 2019, is nog even afwachten: ik kan bij wijze van spreken morgen door iemand worden uitgedaagd. Maar hoeveel ik er ook van hou, kickboksen op professioneel niveau is geen vetpot, zeker niet voor een vrouw. Daarom geef ik ook kickboksles aan volwassenen en kinderen.”

Dat ik soms gewond raak…

“Hoort er nu eenmaal bij. Het is gelukkig nog nooit heel erg fout gegaan. Ik krijg weleens een bloedneus, maar die voel ik al bijna niet meer. Ik heb wel blijvend een bult op mijn schouder. Die heb ik ooit opgelopen doordat een tegenstander een illegale judoworp maakte. Ik raakte de grond zo hard dat er een bot verschoof."

"En tijdens een training voor een wedstrijd in Suriname wilde ik zo explosief een shoot blokkeren - dat is een aanval naar de benen om iemand naar de grond te brengen - dat mijn grote teen uit de kom schoot. Ik zat vol adrenaline, dus ik voelde er niet zoveel van. Pas toen ik naar beneden keek, snapte ik waarom de mensen om mij heen in paniek raakten: mijn huid was opengescheurd en het botje stak eruit. Het leek wel een horrorfilm!”

Het verhaal van Anissa komt uit de VROUW Glossy die nu in de winkels ligt. Daarin lees je ook de verhalen van andere vrouwen met een intimiderend beroep.

Jij op VROUW

Is er een verhaal dat jij met ons zou willen delen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.