Nieuws/Vrouw
224691172
Vrouw

Anneke: Ouders, doe niet zo hysterisch over alcohol

Eigen beeld

Eigen beeld

Lezeres Anneke Taument vindt dat er spastisch wordt gedaan over het drinken van alcohol in het bijzijn van kinderen. "Ik zou bijna wíllen dat ik regels zou moeten hanteren met betrekking tot het alcoholgebruik van mijn kinderen. Maar helaas... Op de één of andere manier heb ik drie geheelonthouders grootgebracht. Ze lusten het niet! Het is toch verschrikkelijk! Ze lijken in niets op mij! Waar heb ik dat in hemelsnaam aan verdiend?"

Eigen beeld

Eigen beeld

Je moet die zure gezichten en priemende blikken eens zien wanneer ik na een drukke werkweek eens een fles opentrek. "Ga je alwéér alcohol drinken??" klinkt het op veroordelende toon. Of als ik eens uitga. "Zeker weer lekker drinken..!" hoor ik ze mompelen.

Stiekem

Ik durf niet eens meer met één van mijn dochters de Gall&Gall in omdat de jongen die daar staat mij altijd heel amicaal begroet waardoor het lijkt alsof ik er dagelijks kom. En dat terwijl ik slechts één keer, misschien twee keer, heb gevraagd of hij nog suggesties had voor mixdrankjes met Aperol en limoncello. Terwijl ik stuntelend afreken en hij belangstellend vraagt of het nog gelukt is met 'al die recepten' voel ik de beschuldigende ogen van mijn dochter prikken in mijn rug.

Eerlijk is eerlijk, wanneer ik me elke dag laveloos zou zuipen aan halve literblikken Schultenbräu en ze mij ondersteboven lallend uit een greppel moeten vissen, zou ik de weerzin van mijn kinderen nog wel begrijpen. Maar ik slurp niet meer dan een a twee keer per week een paar glaasjes weg. Ik ben bijna geneigd om het stiekem te doen, net zoals ik dat doe met snacks die ik voor ze verberg en stiekem in de gangkast in het donker opeet.

Preventiemiddel

Waarschijnlijk ben ik een goed preventiemiddel tegen alcohol; als ik in het weekend op de bank in slaap ben gevallen, mijn dikke puddingbuik puilend over mijn joggingsbroek, mijn mond half open en een half leeg glas rosé en kilozak m&m's naast me... Een foto daarvan zou prachtig op voorlichtingsmateriaal van een Jellinek-kliniek passen. "Kinderen, kijk wat er gebeurt als je alcohol drinkt! Zo wil je toch niet worden?" Ik ben met betrekking tot mijn kinderen ook een goed preventiemiddel tegen alcohol én feestjes.

Op een familiefeestje was ik na een paar glaasjes in een jolige bui en leefde me uit op de dansvloer. Waarschijnlijk sloofde ik me nogal uit en had het idee dat ik auditie deed voor So you think you can dance... Yes, I can! In plaats van bewonderende blikken stonden mijn dochters me strak aan te staren, eentje draaide zich vol schaamte om, de ander keek me vol walging aan en de ander had mijn dancemoves opgenomen met haar mobiel. Die ze later vol leedvermaak steeds opnieuw liet zien. Maar ja, ook zonder alcohol ga ik los op de dansvloer dus dat telt niet.

Doorgeslagen

En echt, ik zie de ernst ook wel in van zich in een coma zuipende pubers, maar dat is het andere uiterste. Al dat doorgeslagen, hysterische gedoe van als je niet wil dat je kind niet drinkt, dan als ouder óók geen druppel drinken. Als mijn kinderen zouden willen drinken mogen ze dat heus wel, maar gematigd. En ook dat voor hen duidelijk wordt waarom ze alcohol willen, en wanneer. In gezelschap of alleen? En wat voor gevoel krijg je ervan? Als je ze van alles onthoudt, slaan ze juist door in het gebruik ervan.

Ik zou bijna willen zeggen 'Proost!'. Maar dat komt vrijdag wel.

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een Lezerscolumn?

Schrijf 'm dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.