Nieuws/Vrouw
226770807
Vrouw

Accepteer het nou eens Ik wil gewoon geen kinderen!

Het moedergevoel, dat kwam bij jou gewoon niet. Rammelende eierstokken? Geen idee hoe dat voelt. Jij bent gelukkig met je leventje zonder kinderen, maar de buitenwereld snapt niets van je keuze. De Amerikaanse Hannah Blum (39) is het zat en schreef een ontroerend pleidooi, waarin ze oproept tot begrip en acceptatie. Kinderloosheid is niet egoïstisch!

Hannah Blum heeft een goede baan, maakt zich maatschappelijk nuttig, geniet van haar vrije tijd en omschrijft zichzelf als ‘enorm tevreden met haar leven’. Toch hoort ze regelmatig, zelfs van wildvreemden, dat ze zielig is. De reden? Ze heeft geen kinderen.

Ongemakkelijke stilte

“Zelfs in de rij bij de videotheek krijg ik te maken met ongevraagd medelijden. Onlangs knoopte een man een gesprekje met me aan. We praatten over koetjes en kalfjes en ineens kwam ter sprake dat ik geen kinderen heb. Er viel een ongemakkelijke stilte. De vrouw voor me draaide zich om en vertelde me hoe erg ze dat voor me vond.”

Vrijwillig kinderloos

Te zot voor woorden, want Hannah Blum wíl helemaal geen kinderen. Haar kinderloosheid is een bewuste keuze, schrijft ze op upworthy.com, een Amerikaanse site die belangrijke maatschappelijke thema’s onder de aandacht wil brengen.

Hannah staat bepaald niet alleen in haar keuze: uit Amerikaans bevolkingsonderzoek blijkt dat 47 procent van de Amerikaanse vrouwen tussen de 15 en 44 jaar geen kinderen hebben, het hoogste percentage ooit gemeten in die leeftijdsgroep. Velen van die vrouwen zouden bewust kiezen om geen moeder te worden.

Dat speelt ook in Nederland; volgens het CBS zijn 6 op de 10 vrouwen zonder kinderen vrijwillig kinderloos.

Stigma’s

Hannah Blum wil niets liever dan dat de maatschappij accepteert dat er ook vrouwen zijn die bewust kiezen voor een leven zonder kroost. En dan graag zonder alle vooroordelen die daarbij horen. Want hier loopt Hannah steeds tegenaan:

  1. Ik wil geen medelijden!

“Als ik vertel dat ik geen kinderen heb, reageren mensen alsof ik een terminale ziekte heb, of alsof er een draadje loszit in mijn hoofd. Maar dat ik geen kinderen heb, komt niet omdat het niet lukt, of omdat ik geen leuke man kan vinden. Ik ben enorm blij met mijn lifestyle, het is frustrerend dat de maatschappij dat niet snapt.”

  1. Nee, ik heb geen hekel aan kinderen!

“Ik groeide op in een groot gezin en heb jarenlang voor mijn broertjes gezorgd. En daar genoot ik van! Ook nu breng ik veel tijd door met de kinderen van vrienden. Ik hou van kinderen, maar ik wil ze niet voortdurend om me heen hebben. Ik geniet er net zo goed van dat ik in het weekend kan uitslapen en dat ik niet onderbroken wordt als ik dingen doe die ik leuk vind.”

  1. Ik ben geen egoïst

“Goed voor kinderen zorgen betekent dat je hun behoeften belangrijker vindt dan de jouwe. Daarom beschouwen veel mensen bewust kinderloze vrouwen als egoïsten. Maar dat is onzin. Ik ben de vriendin die je ’s nachts ophaalt omdat je vriend het heeft uitgemaakt. Ik doe veel vrijwilligerswerk en collecteer voor kankeronderzoek. Dat bewijst toch het tegendeel?”

Hannah schrijft dat ze zich zeer bewust is dat ouderschap een zware taak is. Vaders en moeders verdienen credits voor het belangrijke werk dat ze doen. “Maar als een vrouw zich realiseert dat ze geen behoefte heeft om kinderen groot te brengen, dan moeten we toch blij zijn dat ze dat besefte voordat ze probeerde zwanger te worden?”

Ben jij ook bewust kinderloos en loop je tegen vooroordelen en stigma’s aan? Krijg je te maken met opmerkingen van familie en vrienden of zelfs van wildvreemden? Mail je verhaal en foto naar oproep@vrouw.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.