Vrouw/Columns & Opinie
228666992
Columns & Opinie

'Hoepel toch op met dat glazen plafond'

zakenvrouw in de trein

zakenvrouw in de trein

Er zijn nog altijd te weinig vrouwen in topfuncties: een schamele 7.1 procent. De oplossing? "Een Nederlandse au pair of oppas aftrekbaar maken voor fulltime werkende vrouwen" schrijft ondernemer Annemarie van Gaal in De Telegraaf. "Veel vrouwen nemen na de komst van kinderen een nietszeggend deeltijdbaantje dicht bij huis, maar in deeltijd haal je de top niet." Ik las haar betoog met een vracht diepe zuchten.

zakenvrouw in de trein

zakenvrouw in de trein

Nietszeggend deel-tijd-baan-tje. Hoewel ik de algehele inhoud van haar opiniestuk op zich begrijp, zijn het vooral deze twee woorden die ervoor zorgden dat mijn nekharen de door haar zo bejubelde ‘top’ bereiken. De minachting spat ervan af.

Fulltime medewerkster

Het voert me terug naar mijn loopbaan-tje als fulltime medewerkster in een fotospeciaalzaak. Ik maakte pasfoto’s en legde bruiloften op de gevoelige plaat vast, maar dat voorkwam niet dat klanten geregeld twijfelden aan mijn geestvermogen.

‘Heeft u verstand van fotocamera’s?’ (Lees: heeft u verstand?) Het was een vraag die ik dermate vaak te horen kreeg dat ik die op ’n dag maar eens gekscherend beantwoordde met: ‘Nee joh, ik sta hier alleen om te stofzuigen.’ (En dan nóg. Wat is er verkeerd aan stofzuigen?)

Slecht voor je carrière

Volgens Van Gaal bereiken vrouwen de top niet omdat ze jarenlang op halve kracht werken of uit de running zijn omdat ze in de cruciale fase van hun carrière ook nog kinderen krijgen. Het scheelde weinig of ik moest mijn huishoudelijk afwasteiltje erbij pakken om mijn maag erin te ledigen. Want werken en dan óók nog kinderen krijgen... ben je wel helemaal goed? Slecht voor je carrière! Slecht voor de economie! Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

Toen de oudste geboren werd ging ik - schaam schaam - ook minder werken. Drie jaar later kwam de jongste. De oudste ontwikkelde zich niet helemaal volgens de boekjes en ik had een dagtaak aan allerhande bezoeken bij logopedisten, fysiotherapeuten en zelfs psychiaters. De jongste zat onder het eczeem, dat hem ’s nachts uit zijn slaap hield omdat hij gek werd van de jeuk. Ik werd op den duur letterlijk bijna gek door het jarenlange slaapgebrek.

Wurgcontract

En toen kwam daar opeens die overname en een wurgcontract dat me door de strot werd geduwd. Toen besloot ik: bekijk het, ik ga de komende tijd even ‘niksdoen’. ‘Maar wordt je wereldje dan niet klein?’ werd er vaak opgemerkt.

Ik kan je zeggen: integendeel. Als moeder heb ik mij meer ontwikkeld dan met welke ‘topbaan’ dan ook. Die wereld kun je zelf zo groot of klein maken als je wilt, en een wereld die voornamelijk uit collega’s bestaat vind ik anders ook niet bijster groot.

Dat zogenaamde glazen plafond

Hoepel toch op met dat zogenaamde glazen plafond. Misschien bereiken vrouwen de top niet omdat ze dat gewoon niet willen. Omdat ze simpelweg tevreden zijn met een deeltijdbaan op de hoek. Omdat ze hun kroost mogelijk - ja heel gek - liever zelf (grotendeels) zien opgroeien, dan dat ze de zorg overlaten aan oppas of au pair én omdat dat geen schande is. En wie wél per se de top wil bereiken, ook prima. Maar die bereikt ‘m met veel werken en een klein beetje mazzel uiteindelijk ook heus wel.

Nederland mag dan koploper zijn als het gaat om het aantal parttime werkende vrouwen, maar wellicht is dat juist een goed teken: trekken we ons steeds minder aan van opgelegde verwachtingen? En die toekomst? Die is net zo voorspelbaar als het weer.

Plotseling op straat

Wie vandaag kaviaar op zijn lunchbord heeft liggen, kan morgen plotseling op straat staan en de komende jaren tevergeefs op zoek zijn naar werk. Of je gezondheid laat het afweten. Daar zit je dan met je ‘Kijk mij eens onafhankelijk zijn’-instelling.

Uiteindelijk is íedereen wel afhankelijk van iets of iemand. Ben je het niet van je werkende man of vrouw, dan ben je dat wel van je werk- of opdrachtgever. En vrouwen of mannen aan de top… die zijn op hun beurt net zo goed afhankelijk. Want wie moet er anders hun kantoor stofzuigen?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.