Nieuws/Vrouw
2303117
Vrouw

Laura en dochter Liv: Ik ben haar thuis

In Mamma Mia! voedde Donna haar kind in haar eentje op. Iets wat heel herkenbaar is voor deze moeders, want ook bij hen is de vader (grotendeels) uit beeld. Zoals bij Laura Hage (35) en haar dochter Liv (8).

Tijdens haar stage in Zuid-Afrika werd Laura verliefd op een local, trouwde en raakte zwanger. Maar na drie jaar gingen ze uit elkaar. Nu woont ze weer in Nederland, werkt als freelance fotograaf en heeft een relatie met Remko, maar ze woont niet samen.

Nieuw begin

,,Ik ging naar Zuid-Afrika voor mijn stage en ontmoette daar Liv’s vader. De vonk sloeg over en na twee jaar trouwden we, ook voor mijn visum. Een jaar later werd Liv geboren. Maar onze relatie liep al vrij snel stuk. Ik denk door cultuur- en karakterverschillen. Na onze breuk ben ik met Liv – toen nog een baby – apart gaan wonen. Ik wilde wel in Zuid-Afrika blijven, wilde haar een vader geven."

Lees ook op VROUW.nl: Nathalie heeft 37 broers en zussen

,,De keuze maken om te vertrekken was lastig. Maar het leven in Zuid-Afrika was zwaar en ik stond er echt alleen voor. Mijn werksituatie was instabiel, ik stond niet achter het schoolsysteem en er was al twee keer bij me ingebroken. Toen mijn ex naar een andere – verre! – stad zou verhuizen, was de maat vol. Hij wilde niet dat we vertrokken, maar kon een co-ouderschap ook niet aan. De rechter besloot in mijn voordeel. Zo stond ik vierenhalf jaar geleden met kind en koffer opgelucht op Schiphol. Het werd een nieuw begin."

Lees ook op VROUW.nl: 'Daar zat 'ie op de bank in zijn blote pielemans'

Honderd procent voor Liv

,,De eerste paar maanden woonden we bij mijn ouders. Ik moest werk, een huis en een school voor Liv vinden. Ik weet nog dat Liv en ik, net terug in Nederland, aan het strand zaten. 'We gaan er hier wat van maken,' zei ik tegen mijn dochtertje. 'Wil je er iets over zeggen?' Waarop Liv zei: 'Zullen we nu met de frisbee?' Toen wist ik dat het wel goed zou komen. Ík ben haar thuis."

Lees ook op VROUW.nl: Dochter Noëlle (12) werd zoon Nouri

,,Parttime werken is geen optie als alleenstaande moeder; je verdient niet genoeg om van te bestaan. Maar als je fulltime werkt, zie je je kind niet! Ik vind niet dat mijn kind de hele dag naar de opvang moet omdat ik in mijn eentje ben. Eigen baas zijn is voor mij ideaal. Ik fotografeer tussen negen en drie en sta op tijd op het schoolplein. Van zeven tot twaalf ’s avonds en in de weekenden werk ik door. Tweemaal per week gaat Liv naar de opvang en heb ik een lange werkdag. Maar als Liv er is, ben ik er honderd procent. Ik wil ook nooit zeuren; in Zuid-Afrika ken ik moeders met zes kinderen die uit de vuilnisbak leven. Zij redden het ook. En ik heb een lieve vriend, ouders, buren en vriendinnen die voor me klaarstaan als ik ze nodig heb."

Lees ook op VROUW.nl: Kim (35) kan niet meer zonder de zonnebank