2332264
Vrouw

Daphne Deckers

'Het Rijksvaccinatieprogramma heeft last van zijn eigen succes’

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer heeft ze het over het laten inenten van je kind(eren).

Een paar jaar geleden mocht ik met Unicef mee naar Burkina Faso, om van dichtbij de tetanus-vaccinatiecampagne te aanschouwen.

Lees ook: ’Ik zal nooit een chippendale worden’

Vaccinatiegraad

We zijn naar een aantal afgelegen dorpen gereden, en wat mij daar iedere keer weer ontroerde, was het grote aantal moeders dat van heinde en verre was komen lopen: de moeders hadden kinderen op hun buik en rug gebonden, kinderen aan hun hand en kinderen op hun arm.

Urenlang liepen zij zo door de brandende zon, om vervolgens ook nog een halve dag in de rij te staan - en dat allemaal om hun baby’s en dreumesen een kans op leven te geven. Sinds ik dat met mijn eigen ogen heb gezien, kan ik er met mijn kop niet bij dat de vaccinatiegraad in Nederland ieder jaar ietsje blijkt te dalen.

Lees ook: ’Soms heb ik op een dag seks met vier verschillende mannen’

Blind

Nou ja, eigenlijk begrijp ik het wel. Het Rijksvaccinatieprogramma begint last te krijgen van zijn eigen succes. Ik heb een tante die gehandicapt is omdat zij als klein kind polio heeft gehad. En een vriend die blind is aan één oog omdat zijn gelovige ouders hem vroeger weigerden te laten vaccineren.

Mijn moeder kreeg als baby difterie, en heeft het als enige van haar ziekenhuiszaaltje overleefd. Maar wie kent deze ziektes nog? Wie ziet de ravage van een tetanus-infectie ooit nog van dichtbij? Polio, kinkhoest, rode hond klinken als zeppelin, postkoets en trekschuit.

Bekijke: Hoe is het nu met Tessa en Bouwe en hun naturistische B&B?

Mazelen

Maar die ziektes bestaan nog steeds. De enige reden waarom ze in Nederland nauwelijks nog slachtoffers maken, is door het succes van de landelijke vaccinaties. Over de hele wereld sterven er nog ieder jaar 122.000 mensen aan de mazelen.

Het is een ziekte die in Nederland niet meer zou hoeven bestaan, maar in 2013 was er tóch een uitbraak in gemeenten met een lage vaccinatiegraad: 2600 patiënten, 182 in het ziekenhuis, één overleden meisje en één patiëntje met een hersenbeschadiging.

Lees ook: Het seksfilmpje van Chantal belandde online: ’Ik heb gegild en gehuild’

Universiteit van Google

Waarom? Omdat we in de tijd leven van de eigen waarheid: 'Epidemiologen, virologen, medische deskundigen? Ik bepaal zelf wel of ik ze geloof. Want ik ben afgestudeerd aan de universiteit van Google.'

Er zijn inmiddels al meer dan honderd wetenschappelijke studies geweest onder zeer grote, internationale populaties, en er is geen enkel bewijs gevonden dat vaccinaties kunnen leiden tot autisme. Nul. Zip. Nada. Zero.

Lees ook: Koert-Jan de Bruijn: ’Ik ga ook bloot naar de campingwinkel’

Farmaceutische industrie

Toch blijven de raarste indianenverhalen online de ronde doen. Want volgens de anti-vaxxers worden al die wetenschappers 'natuurlijk' betaald door de farmaceutische industrie - alsof die niet veel méér zou verdienen als mensen weer lekker ouderwets ziek zouden worden.

Het moeilijkste aan de weigeraars vind ik dat ánderen er last van kunnen hebben. Ongevaccineerde kinderen kunnen baby’s infecteren die nog te jong zijn om te vaccineren.

Lees ook: ’Ik heb de vrijheidsstrijd hoog in het vaandel staan, maar van mijn borsten blijf je af’

Of ouderen met een lage weerstand. Of mensen die chemotherapie krijgen. Zonder geldige vaccinaties kun je niet eens je hond naar een pension brengen. En waarom zou dát nou zijn?