2333297
Vrouw

VROUW Magazine

Henriëtte (60) poseert naakt: ’Soms krijg ik idiote aanbiedingen’

Ons lichaam is prachtig en mag gezien worden. Zes vrouwen vertellen in VROUW magazine waarom het voor hen de normaalste zaak van de wereld is om uit de kleren gaan.

Henriëtte Sibie (60) werkt sinds haar 45ste als kunstmodel, en laat zich ook regelmatig naakt vereeuwigen.

Lees ook: Het seksfilmpje van Chantal belandde online: ’Ik heb gegild en gehuild’

Rondingen

"Vijftien jaar geleden ben ik bij toeval het modellenwerk ingerold. Ik had kennissen in de kunstwereld en die vroegen of ik portret wilde zitten, dat is met kleding. Ik deed ’t een paar keer, en er kwamen zoveel positieve reacties dat ik het ben blijven doen. Na een paar jaar kreeg ik de vraag of ik ook naakt wilde poseren. Dat vond ik wel een grote stap, dus daar heb ik wel een jaartje over moeten nadenken.

Lees ook: Koert-Jan de Bruijn: ’Ik ga ook bloot naar de campingwinkel’

Maar ik ben ook het type dat denkt: 'Wat is het ergste dat er kan gebeuren, dat je een ervaring rijker bent en een illusie armer?' Zo ben ik erin gestapt: blik op oneindig, verstand op nul. Mijn eerste sessie poseerde ik als beeldhouwmodel en ik kreeg meteen heel goede reacties: 'Je doet het zo leuk' en: 'Je hebt zulke mooie, vrouwelijke rondingen.' Het zat kennelijk in me, dus ik heb wat kaartjes opgehangen op kunstacademies en sindsdien vliegen de opdrachten binnen.

Lees ook: Anastasia over tweelingzus Mariya: ’Zij had vroeger dezelfde maat’

Technisch object

Ik moest er even aan wennen dat alle ogen op mij gericht waren, maar inmiddels maakt het me niet meer uit of ik daar nu met of zonder kleding zit. Voor de kunstenaars ben ik ook gewoon een technisch object. Een fruitschaal heeft rondingen, en ik ook. Het is niet zo dat ik door dit werk ineens heel exhibitionistisch ben geworden en ook naar nudistenstranden ga.

Lees ook: ’Ik heb de vrijheidsstrijd hoog in het vaandel staan, maar van mijn borsten blijf je af’

Het naakt-zijn houdt bij mij op bij het vak. Ik geef zelf les aan mensen die kunstmodel willen worden, want er wordt vrij makkelijk over gedacht. Zo van 'Ik heb geld nodig, dus ik ga wel even model zitten.' Maar er komt veel meer bij kijken: je moet soms urenlang stilzitten en een sterke lichaamsbeheersing hebben.

Lees ook: Deel 142: ’Ineens stond hij poedelnaakt voor me’

Je kunt bijvoorbeeld niet mediteren tijdens het poseren, want dan zak je weg en verandert je houding. Soms krijg ik ook idiote aanbiedingen. Als iemand een berichtje stuurt: 'Ik zou weleens een naaktsessie willen hebben met heel aparte standen', dan weet ik genoeg."

Meer interviews lees je in het nieuwe VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).