2334200
Vrouw

Maaike Olde Olthof

’Ik vind de voet een afschrikwekkend lichaamsdeel’

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van Puck (9) en Charlie (6). Deze week heeft ze het over haar voetenfobie.

Laat me nooit zomaar je blote voeten of 'aparte' tenen zien, zeker als ik je helemaal niet ken. Het kan me niet bekoren en mind you, dat is een eufemisme. Ik vind de voet een afschrikwekkend lichaamsdeel.

Lees ook: 6 weetjes over ’daar beneden’

Nagelknipangst

De zomer, daar ben ik overigens wel dol op. Maar al die ongevraagd naakte voeten en tenen die dan overal opduiken... Een fobie aan iemand uitleggen is onmogelijk, ik probeer het niet eens meer. Dat het om een lichaamsdeel gaat en het dus niet uitmaakt of het er mooi of netjes bij ligt, snapt niemand.

Of je nu de teennagels gelakt hebt, er wel of geen eeltrand op de hak zit: een voet blijft een voet. Natuurlijk is het fijn als je de pootjes glad houdt, dat verschil zie ik heus wel. Sterker nog, ik verzorg de mijne ook, al wax ik duizend keer liever mijn schaamstreek.

Lees ook: The Polyamorie files deel 16: ’Papa en mama gaan niet scheiden’

Teennagels

Toen de kinderen klein waren, vond ik hun babyvoetjes nog wel te doen. Bijna schattig zelfs. Bijna. Ik vrees dat de ontstane nagelknipangst in de kleutertijd volledig aan hun moeder te wijten is. Het knippen van de teennagels van de meiden laat ik graag aan hun vader over.

De teen is het lelijkste stuk van de voet. Vooral als-ie krom tegen z’n kleinere buurman aanleunt of als de tweede teen zo ver uit de sandaal reikt dat-ie de grond kan raken. Google voor de grap eens op 'toe' en 'Kendall Jenner'. Knappe meid, dat zeker. Maar haar kleine teen is langer dan mijn middelvinger! Ik lig daar serieus wakker van.

Lees ook: Judiths dochter kreeg neuroblastoomkanker: ’Nu dingt de impact pas door’

Zestien voetzolen

Verder wist ik, tot vandaag, mijn fobie altijd goed te verbergen. Alleen goede vrienden waren op de hoogte. Die respecteren het, ook al snappen ze er geen snars van. Zoals Suus. Zij had onlangs een fotoshoot thuis, van haar samengestelde gezin dat inmiddels acht leden telt. Het was voor een artikel in een magazine. Trots kwam ze het bewijsnummer laten zien.

Daar lagen ze, zestien voetzolen op een rij. In my face. Lekker met z’n allen op de grond, de zolen haarscherp in beeld. Ik herkende de zompige voeten van de oudste. In een reflex draaide ik mijn hoofd weg waarop Suus de bladzijde in mijn gezicht probeerde te drukken.

Lees ook: Henriëtte (60) poseert naakt: ’Soms krijg ik idiote aanbiedingen’

Psoriasis

"Niet doen!" zei ik. Ze lachte. "Rick waarschuwde al: 'Dit trekt Maaike echt heel slecht!'" Elkaar een beetje afzeiken hoort nu eenmaal bij onze vriendschap. Zo plaag ik Suus al jaren met haar 'landkaart' (psoriasis op de rug) en zij met mijn 'vacht' (donsharen in het gezicht).

Ook de eerste ontmoeting met Suus' grote liefde staat in onze geheugens gegrift. Suus en ik zaten samen beneden aan de keukentafel toen Rick vrolijk de wenteltrap af kwam lopen. Het eerste wat in beeld kwam waren zijn gigantische slippers. Met daarin tenen… zo lang en breed als komkommers!

Lees ook: Het seksfilmpje van Chantal belandde online: ’Ik heb gegild en gehuild’

Moeizaam

Suus proestte het uit en bootste, zonder dat Rick het zag, mijn walging na. Het gesprek dat volgde verliep moeizaam, want ik had geen moment gehad om even bij te komen. Een paar uur later belde ik Suus op, om me te verontschuldigen. Ik baalde ervan. "O, geen probleem", zei Suus. "Rick is niet snel op zijn teentjes getrapt."

Lees ook: Koert-Jan de Bruijn: ’Ik ga ook bloot naar de campingwinkel’