2361193
Vrouw

De stranden ruiken naar zonnebrandcrème, maar gewipt wordt er dus niet'

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer heeft ze het over het feit dat er in dit seizoen minder baby’s worden verwekt.

Het is bijna augustus, dus de zomerbaby’s komen er weer aan. De maanden augustus en september staan sinds jaar en dag garant voor een piek in het aantal geboortes, met 24 september als meest gevierde verjaardag van Nederland.

Lees ook op VROUW.nl: ‘We hebben al vier jaar een relatie maar echte seks kunnen we niet hebben’

Verleiding

Wanneer je dat terugrekent, is het onmiskenbaar: in de decembermaand blijken mensen erg bevattelijk voor de boodschap “Gaat heen en vermenigvuldigt u”. Het is koud buiten en vroeg donker bovendien – dan kruip je toch wat sneller onder de dekens. Andersom is er ook sprake van een effect: negen maanden na alle zomerfeesten worden er aanmerkelijk mínder baby’s geboren.

Dat verbaasde me eerlijk gezegd. Is de zomervakantie niet de ultieme sexy time? De hele sfeer, de ambiance, alles ademt verleiding: de bikini’s en de biceps, de korte rokjes en de laaghangende zwemshorts. De stranden ruiken naar kokosolie en zonnebrandcrème; de festivals zinderen van de zomerhitte en de zwoele muziek – maar gewipt wordt er dus niet.

Lees ook op VROUW.nl: Marieke (40) zont topless ondanks kritiek: Ik wil mijn borsten niet wegstoppen!

Zomerseks

Of in ieder geval: minder. Of minder effectief. Feit is dat spermatozoïden het liever wat koeler hebben. Zaadcellen zijn gezonder en sterker in de wintermaanden; wellicht vanuit een evolutionair ‘geheugen’ dat er meer voedsel voorhanden is wanneer een baby wordt geboren in de zomer. Maar misschien is de verklaring veel simpeler en is het in de zomer vaak te warm voor seks.

Bijna iedereen kent wel van die dagen dat je als een zeester ligt uit te wasemen in de airco, en dat je denkt: het láátste waar ik nu behoefte aan heb, is dat iemand gezellig aan me komt kleven. In de wintermaanden kun je niet wachten om je koude kont even lekker tegen die warme buik aan te draaien, maar op hete dagen is het meer van: jouw kant, mijn kant, en de groeten. Misschien is het idee van zomerseks sowieso wat spannender dan de realiteit.

Lees ook op VROUW.nl: Trouwen in het buitenland is een hit, maar mag je je gasten op kosten jagen?

Gebonk-kebonk

Neem nu seks op het strand, waar ze in films zo van houden. De werkelijkheid ligt meer in de lijn van de aloude keukentegel: “Een vakantie aan zee brengt zand in de snee.” Seks in een jacuzzi is stroef, en seks in een tent kan krap én gehorig zijn. Je kunt er ook geen lichtje bij aandoen, want dan krijg je niet alleen muggen maar ook een schimmenspel waar de rest van de camping niet op zit te wachten.

Seks in een hotelbed leidt meestal tot gekraak, gepiep en gebonk-kebonk tegen de muur – wat op zich niet zo erg is, behalve wanneer jouw pubers in de kamer ernaast slapen. Ouders die hoorbaar seks hebben is een traumatische ervaring voor die leeftijdscategorie. Dat geldt overigens ook andersom, want als je haren ergens van overeind gaan staan, is het wel de gedachte dat je kínderen seks hebben.

Dus misschien kun je inderdaad maar beter de baby’s in de winter maken; met de luiken omlaag en de verwarming omhoog. Of je hebt gewoon maling aan de statistieken en bepaalt zelf wanneer je wilt pieken.

Lees ook op VROUW.nl: 'Het Rijksvaccinatieprogramma heeft last van zijn eigen succes'