Nieuws/Vrouw
237629385
Vrouw

Wespenallergie de baas: 'Ik heb mijn leven weer terug'

Door de warmte van de afgelopen tijd is er veel overlast van wespen. Bestrijder Rob van Noordwijkerhout zegt dat hij nesten zo groot als een skippybal ziet. Slecht nieuws dus voor degenen met een wespenallergie, want de insecten kunnen hun leven tot een hel maken.

Dat weet ook Irma Kapsenberg. Jarenlang heeft zij doodsangsten uitgestaan tijdens het wespenseizoen: “Ik durfde niet meer met mijn honden door de bossen te lopen, op barbecues zat ik altijd binnen en op terrasjes was ik nooit te vinden.”

Sinds een aantal jaren heeft ze haar leven volledig terug door immunotherapie: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten dat deze therapie bestaat. Je bent weer de baas over je eigen leven, maar nog belangrijker; hij kan je leven redden.”

Slipper

Irma merkte voor het eerst dat ze allergisch was voor de zwartgele plaaggeesten, toen ze jaren geleden met haar kinderen op een speelveldje liep: “Ik had mijn slippers uit en plotseling werd ik gestoken in mijn voet. Ik zag het beestje wegvliegen, dus wist dat het een wesp was, maar niet dat ik er allergisch voor was”

“Plotseling begon mijn voet zo erg op te zwellen dat hij niet meer in m’n slipper paste. Kort daarna kreeg ik overal uitslag en voelde het alsof mijn hoofd niet meer in mijn schedel paste. Toen heb ik meteen tegen mijn echtgenoot gezegd: ‘Ik moet nu naar het ziekenhuis. Dit gaat niet goed.’”

Epi-pen

Eenmaal daar aangekomen werd Irma platgespoten met anti-histamine. “Ik werd even ter observatie gehouden en kreeg medicijnen mee voor het hele weekend om het te onderhouden. Verder kreeg ik een epi-pen mee voor een eventueel volgende wespensteek. De dokters benadrukten echt: ‘Je hebt een dodelijke allergie, deze moet je altijd bij je hebben.’”

Sindsdien is Irma altijd panisch geweest voor de beesten: “Als ik een wesp zag, raakte ik in paniek en rende ik naar binnen. Ik had echt een trauma. Als je een keer flink te pakken bent geweest, ben je altijd bang zeg maar.”

Parkeerplaats

Immunotherapie bracht daar voor Irma verandering in. Dat is een behandeling waarbij je vijf jaar wekelijks en daarna maandelijks een kleine hoeveelheid wespengif ingespoten krijgt. Je krijgt een steeds sterkere verhouding toegediend en aan het einde van het traject krijg je een volle dosis.

Irma: “De zomer na mijn behandeling heb ik meteen de ultieme test gehad en werd ik twee keer gestoken door een wesp. Ik ben toen nog wel naar het ziekenhuis gegaan, maar ben daar op de parkeerplaats blijven wachten. Als je binnen een half uur geen symptomen krijgt, ben je veilig. Ik heb nergens last van gehad.”

“Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. En die vijf jaar zijn het absoluut waard geweest. Een wespenallergie kan je leven zo erg bepalen. Nu heb ik er zelf weer de controle over.”

Fataal

Ook Esmee Hermans was dodelijk allergisch voor wespen. Zij moest een immunotherapie ondergaan, omdat een volgende wespensteek haar vrijwel zeker fataal zou worden. Esmee: “De eerste keer werd ik gestoken in mijn hand. In het begin had ik niks door, maar toen begon mijn hand op te zwellen. Ik heb mijn ringen afgedaan en ben gaan koelen. Een vriendin van mij is dierenarts en zei tegen me: ‘Es, dit is niet goed.’”

“Ik was op dat moment op mijn werk en ben met een collega met gierende banden naar het ziekenhuis gereden. Ik ben de EHBO binnen gestrompeld en kon alleen nog uitbrengen dat ik was gestoken door een wesp, me niet lekker voelde en wilde slapen. Toen ik dat laatste zei vlogen ze bijna over de toonbank. Dat mocht absoluut niet. Ik moest wakker blijven.”

Anafylactische shock

“Achteraf bleek dat ik een anafylactische shock had. Alles was opgezwollen. Mijn lijf, m’n lippen, handen en benen; alles werd dik. Ik had de hele tijd het gevoel alsof ik wegzakte, maar dat komt doordat je bloeddruk heel erg omlaag gaat. In het ziekenhuis ben ik volgestopt met adrenaline en anti-histamine.”

“Niet lang daarna heb ik nog een bloedonderzoek gehad. Toen zeiden ze: ‘Je moet die immunotherapie doen, anders wordt het je dood.’ Ik was dus zo allergisch dat ik een volgende steek niet zou overleven.”

Levensredder

“De therapie is behoorlijk intensief, maar de eerste zomer nadat ik de behandeling was begonnen, bleek mijn allergie al drastisch afgenomen. Ik werd gestoken op vakantie en de symptomen bleven uit.”

“Als je allergisch bent, moet je dit gewoon doen. Ook al ben je bang voor spuiten. Je zal altijd zien dat je gestoken wordt op het moment dat je je epi-pen niet bij je hebt. Als je een immunotherapie hebt gedaan, hoef je je minder zorgen te maken en het kan gewoon je leven redden."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.