Nieuws/Vrouw
23880660
Vrouw

'Meer vrouwen zouden de stap wel moeten maken naar de politiek'

De raadzaal van Weert

De raadzaal van Weert

Corine Goossens (49) is organisatiesocioloog en schreef een lezerscolumn over het gebrek aan vrouwen in de gemeentelijke politiek. ''De politieke cultuur past niet direct bij de vrouw.''

De raadzaal van Weert

De raadzaal van Weert

Zoals in zoveel gemeentes bestaat ook het nieuwe college in Oss louter uit mannen en dat vind ik enorm jammer.

Afspiegeling

Een college zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Daar horen in ieder geval vrouwen bij. Een gemengd team houdt elkaar bovendien veel scherper, wat leidt tot kwalitatief betere resultaten en dit laatste is natuurlijk heel belangrijk. Tenslotte zijn politici volksvertegenwoordigers die het beste voor hun gemeente moet bereiken op korte, maar zeker ook op langere termijn.

Dat er zo weinig vrouwen actief zijn in de politiek vind ik erg jammer, maar dat de politieke partijen roepen dat ze er niet zijn, vind ik tekort door de bocht!

Eigen foto

Eigen foto

In de media wordt volop bericht over het feit dat ook in de top van het bedrijfsleven weinig vrouwen actief zijn, maar binnen de politiek zijn er verhoudingsgewijs nog veel minder vrouwen actief. Waarom is dit? Er zijn tenslotte diverse sectoren waar wél veel vrouwen werkzaam zijn in de top, denk hierbij bijvoorbeeld aan de zorg- en de culturele sector. Maar waarom dan niet in de politiek? Ligt de oorzaak in het feit dat een wethouder hele lange werkdagen maakt en vrouwen liever parttime werken? Dit zal vast meespelen, maar ik denk niet dat dit de belangrijkste oorzaak is.

Volgens mij ligt dit namelijk aan de politiek cultuur en dito machtsstructuur.

Efficiënt en resultaatgericht

Ik denk dat veel vrouwen zich hier helemaal niet thuis voelen. Vrouwen zijn over het algemeen zeer efficiënt en willen graag resultaatgericht werken. Niet direct in termen van geld, maar wel in termen van het behalen van doelstellingen. Dit past niet direct binnen de politieke organisatie waar ook nog eens veel mannen werkzaam zijn. Binnen de politiek is het namelijk belangrijk dat je goed voor jezelf kunt opkomen, op het juiste moment de juiste informatie kunt verspreiden, zorgen dat je de juiste partijen aan jouw kant hebt staan.

Deze vorm van ‘macht ‘ en gesloten communicatie past niet bij de karaktereigenschappen van een vrouw. Verbindingen leggen, relaties aangaan, open communicatie, praktisch denken, resultaat- en teamgericht werken: dat kenmerkt de vrouw.

De politieke cultuur past dus niet direct bij de vrouw. Blijft de vraag hoe dit gekeerd kan worden? Meer vrouwen zouden de stap wel moeten maken naar de politiek. De enige mogelijkheid dat er meer vrouwen in de politiek komen is als de politiek zelf verandert. Leg meer de focus op met elkaar tot constructieve oplossingen komen. Toon als politiek meer ondernemerschap en laat zien dat je een verlengstuk bent van de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat dit leidt tot een grotere aantrekkingskracht van vrouwen op de politiek.

Wil jij ook een lezerscolumn insturen over een onderwerp dat je bezighoudt? Of heb je een bijzonder verhaal te vertellen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.