Vrouw/Columns & Opinie
243695502
Columns & Opinie

'Voor alle Olivia Newton-Johns: Houd hoop!'

Columnist Patrick van Rhijn is getroffen door het nieuws dat Olivia Newton-John (68) opnieuw is getroffen door - inmiddels uitgezaaide - borstkanker. Hij schrijft aan alle vrouwen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten: 'Hoeveel bewondering heb ik voor jou en al die anderen die knokken.'

Natuurlijk ga je dit niet lezen, Olivia, vreest niet lieve lezeres, ik ben niet gek geworden, maar áls Olivia dit zou kunnen lezen dan zou ik dit tegen haar zeggen. Deze boodschap is namelijk voor àlle 'Olivia Newton-Johns'.

Prachtige rozen

De Mariekes, de Jannekes, de Myrthes en de Linda’s, de Shirley’s en de Nellekes, de Annie’s en de Ineke’s, de Fatima’s en de Wendy’s en al die andere prachtige vrouwen, die prachtige rozen die worden geknakt in hun vrouwzijn door die verschrikkelijke ziekte.

Precies in de week dat er in Frankrijk weer hordes sportieve mensen die verschrikkelijke Alpe d'Huez opgaan voor de Alpe d'HuZes om geld op te halen voor onderzoek naar kanker of meedoen aan de estafetteloop Roparun - waarvan de opbrengst gaat naar palliatieve zorg - om al die lieve mooie broers, zussen, oma’s, opa’s, vaders, moeders, zonen en dochters en vrienden te helpen, te eren en/of een hart onder de riem te steken werd bekend dat een groot filmicoon voor de tweede maal is getroffen door borstkanker.

Strijdvaardigheid

Hoe moet dat nu voor je zijn, Olivia? Je hebt het allemaal al een keer eerder meegemaakt, bent al een keer eerder 'schoon' verklaard en richtte het Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre in Melbourne op. Het kostte je een uiterlijk deel van je vrouwelijkheid (ze onderging een borstamputatie, red) maar de ziekte ontnam je niet jouw strijdvaardigheid en al helemaal niet jouw waardigheid.

Je bleef die frisse stralende vrouw uit die videoclip waarin je samen met die andere John - Travolta - de onsterfelijkheid bij elkaar zong en danste en waarin je You’re the one that I want zong in Grease. Je lachte omdat je onaantastbaar was als een voorbeeld voor de hele wereld.

Lach en een traan

En natuurlijk was dat geacteerd, maar toen het noodlot je trof ging jij er wel vol in, precies zoals Sandy zou doen, en je begon zelfs je eigen centrum om anderen te helpen bij hun strijd tegen K. Hoeveel bewondering heb ik voor jou en al die anderen die knokken! Hoeveel bewondering heb ik voor al die mensen die vandaag en morgen en overmorgen in saamhorigheid en met een lach en een traan die berg met die talloze haarspeldbochten op gaan.

Als lotgenoten in gedeeld verdriet en ook geluk. Als jij hier was, Olivia, dan zou jij meedoen. Ik weet het zeker, je zou zo ziek als je was de benen uit je lijf fietsen, en je zou boven komen ook. Ik denk ook dat ik weet waarom. Ik denk dat het jou lukt om in je kracht te blijven omdat je voor jouw lot hebt gekozen, dat je jouw lot hebt omarmt en dat je mee veert en accepteert.

Jouw weg

Niet zomaar accepteren welk lot er op je pad is gekomen kost energie, energie die je beter kunt gebruiken om beter te worden. Dat lot is er nou eenmaal, of je nou wilt of niet. Accepteren brengt ruimte in je lijf en leden die je nodig hebt om je op genezing te focussen.

Kiezen voor iets, gewoon omdat het zo is, is jouw weg. Want jij ziet dat denken aan hoe onrechtvaardig het is dat dit jou overkomt niet werkt, dat dat zo zonde is. Jij ziet dat, Olivia, dat meen ik tenminste in de stiltes tussen je woorden op jouw eigen site te lezen.

Een beetje verliefd

Natuurlijk heb je je zwakke momenten, natuurlijk zie je het weleens niet zitten, maar in de basis ben je liefdevol naar je lot en je pad en alles wat zich aandient. En dat is knap, dat wens ik iedereen toe. Die kracht, die flexibele geest. Wie wil die niet kunnen toepassen in tijden van noodlot?

Olivia, jij prachtige vrouw uit mijn vroege jeugd, misschien wel de eerste vrouw op wie ik ooit een beetje verliefd was. En tegelijk ook al die andere lieve mooie in potentie sterke krachtige vrouwen die met borstkanker te maken hebben, krijgen of hebben gehad.

Ik hef mijn glas op jullie allemaal, opdat je beseft dat jij de kracht bent en de lach en de liefde. Net als al die kanjers thuis, in het ziekenhuis en op die Franse berg deze dagen. Opdat jullie weten dat je niet alleen bent, niet vergeten, niet verloren, nooit. Je bent de kracht en de liefde en hoe het ook afloopt, geliefd en met ons, dat zul je altijd zijn.

De foto in het artikel is van Olivia's eigen site

Jij op VROUW.nl

Speelt kanker ook in jouw leven een rol? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.