Nieuws/Vrouw
244356606
Vrouw

Jelly (56): Een beetje stevigheid is mijn geluk geweest

Jelly Heeres - van der Leij

Jelly Heeres - van der Leij

Voor onze rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen ongeacht hun gewicht, maat, huidskleur of 'schoonheidsfoutje' prachtig. Wat is jouw beautygeheim en waarvan ga jij stralen? En wat houdt jou jong? Deze week Jelly Heeres - van der Leij (56, bewonersconsulent/financieel medewerkster/styliste in een bruidsmodezaak).

Jelly Heeres - van der Leij

Jelly Heeres - van der Leij

'Voel' jij je leeftijd?

"Twee jaar geleden is er kanker bij mij ontdekt en onderging ik een zwaar chemotraject en een operatie. Afgelopen augustus ben ik weer gaan werken en dacht ik dat ik het achter mij kon laten. Maar helaas: in maart deed ik mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en bleek het opnieuw mis. Dus binnenkort moet ik opnieuw onder het mes. Gelukkig is de prognose goed en verwacht ik dat het allemaal goed komt.

Dus om op jouw vraag terug te komen: tot voor kort voelde ik mijn leeftijd niet zo. Ik was weleens moe, maar ach wie niet? Ik voelde me heel lang jong, vond het een raar idee dat ik binnenkort 'al' 57 word. Maar na een half jaar chemo en een pittige operatie kan ik dat nu niet meer zeggen; ik merk dat mijn lichaam een flinke opdonder heeft gekregen en ben echt nog herstellende. Ik vind wel dat het steeds beter gaat. Al denk ik 's morgens wanneer ik uit bed stap weleens: 'Och heden, ik word oud!'.

Ik ga wel iedere maandagavond naar jazzballet. Het sociale aspect en lekker een uur kunnen dansen doen me goed. Daarmee houd ik mijn lijf een beetje in conditie en denk ik echt even een uur nergens anders aan. Heerlijk!"

Heb jij een beautygeheim?

"Niet echt. Wel gebruik ik dagelijks dagcrème, eyeliner en mascara. Verder denk ik dat ik wat dat betreft goede genen heb."

Schatten mensen je vaak op de juiste leeftijd?

"Over het algemeen schatten de meesten mij wat jonger. Dat is op deze leeftijd natuurlijk altijd leuk om te horen. En 50 is het nieuwe 40, toch?"

Wat vind je het mooist aan jezelf?

"Misschien cliché maar ik vind mijn ogen heel mooi. Vooral de kleur. Ik heb groene ogen, daar ben ik blij mee. Ook mijn benen zijn nog steeds mooi. Ik ben nooit heel slank geweest, maar daar heb ik nooit last van gehad. Ik ben niet dik en ook niet dun. Vroeger maat 40, nu maat 42. Gewoon de maat van de gemiddelde Nederlandse vrouw. Helemaal prima.

Sinds mijn ziekte zal ik daar ook nooit meer over klagen; geluk zit niet in gewicht. En nu ik voor de tweede keer kanker heb, ga ik (nog) beter opletten wat ik eet. Al heeft dat niet geresulteerd in gewichtsverlies. Tijdens de chemo was men in het ziekenhuis juist blij dat ik niet al te slank ben. Waarschijnlijk had mijn lijf dan zo'n zwaar traject niet aangekund. Ik denk dat een beetje stevigheid mijn geluk is geweest. Dus ben ik dankbaar dat ik niet al te skinny ben, want dan had het zo maar kunnen zijn dat ik er niet meer was geweest."

Waarmee ben je minder blij?

"Op dit moment met het feit dat we het te druk hebben. Mijn man heeft een bedrijf en werkt zich een slag in de rondte. Ik ben na mijn scheiding acht jaar alleen geweest met mijn drie kinderen. Inmiddels zijn ze de deur uit en heb ik een nieuwe man.

We zijn zo blij en gelukkig met elkaar. Dat heeft vier jaar geleden geresulteerd in een huwelijk. We willen samen genieten, zeker nu ik opnieuw kanker heb gekregen. Eerst maar eens de operatie, daarna kijken we wel weer verder. Stap voor stap. Herstellen komt nu even op de eerste plaats."

Waar complimenteren mensen jou mee?

"Ik denk met het feit dat ik een doorzetter ben, en dat ik altijd vrolijk ben. Ik houd van mensen en gezelligheid. Mijn glas is halfvol. Ik zie altijd wel weer een lichtpuntje. Natuurlijk heb ik (zoals iedereen) weleens een mindere dag, maar een dag later gaan we er weer voor. Mijn man, kinderen, familie en vrienden steunen me enorm. Als je ziek bent zie je hoeveel mensen er om je geven en dat maakt mij heel dankbaar. Ik ben een gelukkig mens. Oh ja, het woord 'levenslust' past ook heel goed bij mij."

Wat droomde je toen je droomde over 'later'?

"Ik had niet echt een droom. Ik wilde vooral leven en dingen beleven in de breedste zin des woords. Mijn passie lag altijd bij de bruidsmode. Vanaf mijn 18e werkte ik vier jaar in een bruidsmodezaak. Toen die failliet ging, ben ik nooit meer in die branche werkzaam geweest maar heb ik - vooral na mijn scheiding - puur gewerkt omdat er brood op de plank moest komen. Ik was immers een alleenstaande moeder met drie kinderen, moest mijn gezin draaiende houden. Dus ik keek vooral naar wat voor werk het meeste geld in het laatje bracht.

Tegenwoordig werk ik drie dagen bij Woonzorg Nederland en ben ik bezig met een opleiding als weddingplanner. Omdat ik ziek ben geworden doe ik er wat langer over, maar ik ben vastbesloten om dit jaar mijn diploma te halen. Af en toe organiseer ik al een bruiloft. Ik vind het superleuk om bruidsparen op hun Grote Dag te ontlasten.

Ook werk ik een vaste dag in de week bij een dame die bruidstaarten maakt. Dat is ontstaan omdat ik hun bruiloft organiseerde. Tijdens mijn chemo’s werd het mijn uitje waar ik enorm naar uitkeek. Als ik me goed voelde ging ik even bij haar werken, en dat is zo gebleven. En voor het bedrijf van mijn man doe ik de financiële administratie.

En heel leuk: afgelopen najaar vertelde een collega dat zijn tante een bruidsmodezaak heeft. Hij heeft het balletje aan het rollen gebracht en sinds een half jaar werk ik daar op zaterdag. Ik word zo blij als ik daar aan het werk ben! Daar krijg ik energie van. Ik hoop dat ik uiteindelijk daar meer zal kunnen gaan werken. Want al die jaren is bruidsmode mijn passie gebleven."

Wat houdt je jong?

"Bezig blijven - stil zitten is niks voor mij -, leuk werk en jazzballet. Daarnaast het onderhouden van sociale contacten: uit eten en een drankje met vrienden of familie. Mag ook thuis natuurlijk. Als ik maar mensen om me heen heb.

Reizen staat ook hoog op mijn lijstje, maar door bovengenoemde omstandigheden is dat momenteel niet mogelijk. Toch proberen we af en toe wat te plannen. Ik hoop in de toekomst weer grotere reizen te kunnen maken, maar eerst dus de noodzakelijke hobbels overwinnen."

Heb je een levensles die je wil delen?

"Trek iets positiefs aan; dat past altijd. Niet alles is wat het lijkt. Wat mij opvalt is dat veel mensen oordelen en overal een mening over hebben, vaak zelfs zonder dat ze het hele verhaal kennen. Ik vind dat op zijn zachtst gezegd bijzonder en wat dommig. Graag wat meer begrip en respect. Mijn man, kinderen en ik hebben een enorm netwerk van mensen die ons steunen op welk vlak dan ook. Dat geeft enorm veel kracht om door te gaan en te doen waarin we geloven."

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken nog leuke, vrouwelijke dertigplussers. Reageer vooral ook als je vijftig, zestig of ouder bent. Mits je maar lekker in je vel zit! Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee actuele foto's (portret en totaal) naar [email protected].​​

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.