Vrouw/Columns & Opinie
246545141
Columns & Opinie

'Wil zij niet omdat hij zo zeurt, of zeurt hij zo omdat zij niet wil?'

Mannen denken maar aan één ding; en het rijmt op ex. Tenminste, zo wordt het vooral door vrouwen gezien. In werkelijkheid is het geen seks waar mannen heimelijk van dromen, maar een beetje aandacht. En dan het liefst in de vorm van intimiteitjes zoals de liefdevolle knipoog. Een klein gebaar, daar kan menig man een week op teren.

Natuurlijk zal in het begin van elke relatie genoeg te beleven zijn als het gaat om de vele variaties van lichamelijkheid. Maar al gauw zal de romance overgaan in een vorm van zakelijkheid: hij repareert de fietsen en zij doet het strijkwerk; hij herstelt de wifi in huis terwijl zij de bedden verschoont. Als er dan ook nog een stel kinderen het levenslicht ziet, zal de oorspronkelijke romantiek als een nachtkaars uitgaan. En dat is, goed beschouwd, ook normaal; in die zin dat er in het dagelijkse gezinsleven genoeg georganiseerd en geregeld moet worden, waardoor er uiteindelijk weinig tijd en energie overblijft voor elkaar.

Affectie tonen

Tegelijkertijd zijn er altijd wel kleine momenten die de kans bieden om iets van affectie te tonen. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het de vrouw die zich gereserveerd opstelt. Pakt de man haar vast, dan wringt zij zich los; en als hij tijdens een rondgang door de supermarkt haar hand wil vasthouden, dan zal zij doorgaans verstoord opkijken.

Uit eigen beweging zal de vrouw al helemaal geen initiatief tonen: geen streling over zijn rug, geen langere kus en ook geen voetjevrijen onder de tafel. Zelfs als de man met de kinderen op de fiets het huis verlaat, zal de vrouw wel de kinderen over hun bolletje aaien, maar hem niet eens een blik waardig gunnen.

Behoefte en aandacht

Hoe ik dat weet? Omdat mannen in mijn spreekkamer hierover klagen. En als ik deze klacht aan de bijbehorende vrouwen voorleg, zeggen zij: ‘hij moet zich niet zo aanstellen; dat smeken om een beetje aandacht is kinderlijk en onaantrekkelijk’. Hij zal veelvuldig zeggen: ‘je kunt toch wel een beetje lief doen’. Zij keert zich om en denkt: ‘ik laat mij niet vertellen wat ik wel of niet moet doen’.

Toegegeven, de man kan dwingend zijn in zijn behoefte aan aandacht. Maar daar staat tegenover dat hij volledig uitdroogt omdat zij geen enkele toenadering zoekt. En zo ontstaat een universeel relationeel paradox: wil zij niet omdat hij zo zeurt, of zeurt hij zo omdat zij niet wil. In de praktijk heeft de vrouw toch het laatste woord.

Handkus

Gewoon seks is leuk. Maar voor hem is een psychisch orgasme veel belangrijker. En het enige wat de vrouw hoeft te doen is hem een handkus toeblazen. Voor haar een hele kleine moeite, voor hem een wereld van verschil.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.