Nieuws/Vrouw
247328697
Vrouw

Zo versla je die griep of verkoudheid wél razendsnel

De griepepidemie heeft weer toegeslagen: duizenden Nederlanders zijn snipverkouden of ziek. Ben jij benieuwd of de feiten die je kent over ziek-zijn kloppen of regelrecht de prullenbak in kunnen? Check het hier!

We gaan alweer de twaalfde week in van de landelijke griepepidemie. Het is de tijd van kwakkelend, niezend en kuchend naar je werk gaan en het maar aankijken of je deze dag weer doorkomt.

Iedereen kent wel een tip of een feit over het fenomeen ‘griep’, maar kloppen deze feiten echt of trappen we massaal in een broodjeaapverhaal?

Bekijk hier de TOP 5 van fabels en feiten.

1. Door koud weer krijg je de griep - fabel

Ja, het klopt inderdaad dat we vaker ziek zijn in de winter, maar is dat de schuld van het weer? Niet echt, we kunnen de vinger naar onszelf wijzen. Onze gezondheid heeft er geen profijt van dat we in de winter de meeste tijd binnen doorbrengen, waar virussen makkelijker de kans hebben om zich te verspreiden.

In dit seizoen brengen ook steeds meer mensen samen tijd door, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Hoe meer mensen, hoe dichter we bij elkaar staan en hoe sneller virussen zich kunnen verspreiden. Pak daarom de fiets, als de afstand het toelaat.

2. Naar buiten gaan terwijl je haar nat is, maakt je ziek - fabel

Denk maar even terug aan de stem van je moeder, toen ze deze zin naar je riep terwijl je richting de deur liep. Het blijkt dat je gewoon met nat haar naar buiten kunt. Om griep te krijgen, moet je in aanraking komen met een persoon die besmet is; dat heeft niets te maken met nat of droog haar.

Of het fijn aanvoelt is een tweede, maar je hoeft je in elk geen zorgen te maken als je geen tijd hebt om je haar te föhnen.

3. Kippensoep is een medicijn - feit

Als we peinzen over welke voeding ons weer een stap dichterbij het gezonde leven kan brengen, denken we al snel aan kippensoep. Het mooie is dat het niet alleen lekker is, kippensoep kan ook echt het genezingsproces versnellen.

Allereerst zijn de verschillende groenten, zoals wortels en prei, ontstekingsremmend en helpen ze de ziektekiemen sneller uit je lichaam te verdrijven. Ten tweede onderdrukt de soep zelfs de werking van ontstoken witte bloedcellen. Win-win.

4. Antibiotica helpen niet tegen griep of verkoudheid - feit

Helaas, antibiotica zijn er alleen om bacteriën te bestrijden, niet een virus zoals verkoudheid. Sterker nog, met antibiotica kun je zelfs de goede bacteriën – die je juist kunnen helpen met beter worden – negatief beïnvloeden.

Wat bijvoorbeeld wel kan helpen, is een paracetamol tegen de pijn óf de vertrouwde kippensoep.

5. Vitamine C beschermt tegen de griep - fabel

Er is nooit echt bewezen dat vitamine C een positief effect heeft als je ziek bent. Natuurlijk is het wel belangrijk om veel te drinken en daar kan een heerlijk glas sinaasappelsap goed bij helpen.

Dit artikel is gecontroleerd en goedgekeurd door Drs. C.J.L.M. Catsman

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.