Nieuws/Vrouw
24851976
Vrouw

Seksuoloog Eveline: Zie een date met je partner als relatie-APK

man en vrouw in bed voorspel

man en vrouw in bed voorspel

Schiet een romantisch momentje met manlief er bij jou ook vaak bij in? In België hebben ze dé oplossing: een wekelijkse date-avond. Of het ook echt werkt? Wij vroegen het seksuoloog Eveline Stallaart.

man en vrouw in bed voorspel

man en vrouw in bed voorspel

Daten met je man? Inderdaad! Volgens de Belgische Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin doet een beetje extra aandacht voor elkaar wonderen en kunnen we daarmee heel veel relatieproblemen voorkomen. In zijn nieuwe campagne pleit hij dan ook voor een vaste date-dag in de week. De donderdag.

Aandacht voor elkaar

Seksuoloog Eveline Stallaart is groot voorstander van dit idee. "We hebben tegenwoordig zo'n druk leven waardoor je snel aan je partner voorbij loopt. Na een drukke dag ploffen we op de bank om vervolgens in onze telefoon of tv te verdwijnen. Echt aandacht voor elkaar is er op die momenten vaak niet. Dat is niet erg, mits je op andere momenten wel die aandacht voor elkaar hebt."

"Een wekelijkse date-dag kan daar enorm bij helpen. Zo maak je heel bewust tijd voor elkaar vrij. Even geen kinderen, verplichtingen of werktelefoontjes, maar alleen tijd en aandacht voor elkaar. Júist door het kiezen van een vaste dag in de week is de kans heel klein dat het er niet van komt. Het staat immers vast waardoor het gemakkelijker is om je er ook aan te houden."

Relatie APK

Hoelang je een relatie hebt maakt voor het plannen van een date-dag volgens Eveline niets uit. "Tijd voor elkaar vrij maken is altijd belangrijk. Of je nou één jaar samen bent of vijfentwintig. Zie het als een soort APK van je relatie waarbij je bespreekbaar maakt wat er minder goed gaat, maar waarbij je ook even stilstaat bij wat er wél goed gaat en hoe leuk jullie elkaar eigenlijk nog steeds vinden."

"Hoe je zo'n date-dag invult, is natuurlijk helemaal aan jou. Een date betekent immers niet automatisch dat je er iedere week op uit moet trekken met z'n tweeën. Het gaat erom dat je investeert in je relatie. Dat kun je doen door een hapje te gaan eten of een romantische avondwandeling te maken maar ook door een goed diepgaand gesprek of een avondje tussen de lakens."

Intiem met elkaar

"Seks is namelijk voor veel stellen ook niet meer vanzelfsprekend", vervolgt Eveline. "Vaak gaan mensen op een ander tijdstip naar bed en als we eenmaal in bed liggen zijn we moe, druk in ons hoofd of in de weer met onze telefoon waardoor het niet van seks komt. Zo'n date-avond, waarbij je alleen aandacht hebt voor elkaar, kan je dan ook heel goed helpen om in de flow te komen en weer intiem met elkaar te worden."

Dat er ondanks alle voordelen toch een beetje negatief wordt gesproken over het invoeren van een date-dag is volgens Eveline onterecht. "Mensen denken vaak dat stellen die het moeten hebben van een wekelijks momentje voor elkaar er beter een punt achter kunnen zetten, maar dat is echt onzin. Er wordt zoveel van ons verwacht in deze maatschappij dat het helemaal niet vreemd is dat je jezelf of je partner voorbij loopt."

Inversteren

"Juist door het instellen van deze dagen kom je weer nader tot elkaar. Dat kan helpen als je relatie in zwaar weer verkeert, maar ook als je relatie op rolletjes loopt is het goed om echt in contact met elkaar te blijven en te communiceren. Hoe je het ook wendt of keert: aan iedere relatie moet je blijven werken en iedere relatie moet je samen leuk zien te houden. Dus waarom niet op deze manier?" knikt Eveline.

Wat vind jij van dit idee? Zou jij het invoeren? Of heb jij misschien al wel een vaste date-dag? Laat hieronder je reactie achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.