Vrouw/Columns & Opinie
252004123
Columns & Opinie

'Gedurende die hete zomer kreeg ik gevoelens voor een ander'

Maaike Olde Olthof

Maaike Olde Olthof

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van Puck (9) en Charlie (6). Deze week vertelt ze ontroerend openhartig over de aanloop naar haar scheiding.

Maaike Olde Olthof

Maaike Olde Olthof

"Wanneer wist je het zeker?" Ik ben inmiddels drie jaar gescheiden, toch krijg ik nog regelmatig die vraag. Het antwoord is steevast hetzelfde. "Het was niet één beslissend moment, het waren er vele." Zoals op onze laatste gezinsvakantie in Italië, de dag van mijn veertigste verjaardag.

Kookwekker

Mijn ex had allesbehalve groot uitgepakt, op een grappige kookwekker na, die hij nota bene dezelfde ochtend nog snel met de meisjes in het dichtstbijzijnde dorp had gehaald. Die avond laat, onder de heldere sterrenhemel op het terras van ons schitterende vakantiehuis was het contrast tussen de oogverblindend mooie omgeving en hoe triest ik me voelde, pijnlijk groot.

Ik vroeg hem waarom hij het slechts bij een kookwekker had gelaten. Ik hoefde geen andere, fancy spullen, het ging vooral om de moeite die duidelijk niet genomen werd. "Wil je dat eerlijk weten?" vroeg hij aarzelend. Ik knikte. "Ik wilde niet dat het weer de hele dag om jou zou draaien." Dat kwam hard binnen.

Gebrek aan warmte

Toch ben ik hem er dankbaar voor. Want op dat moment wist ik één ding zeker: de liefdeloosheid, het gebrek aan warmte; ik had het me niet zomaar ingebeeld. Nee, het werd me zelfs bewust onthouden. Ons einde was in zicht. Gedurende de hete zomer die volgde, kreeg ik gevoelens voor een ander, iets waar ik overigens nooit naar durfde te handelen. Maar dat het goed fout zat tussen de vader van mijn kinderen en ik, was duidelijk.

Je maakt na tien jaar samenzijn niet zomaar een kiertje in je hart voor iemand anders. Iemand die tot op de dag van vandaag geen idee heeft. Mijn ex stortte zich volledig op zijn werk en ik wachtte, tegen beter weten in, op beterschap. De meisjes waren klein en liepen al op eieren, de sfeer was om te snijden. Ik ontplofte en hij ontweek.

Eigen geluk

De uiteindelijke beslissing kwam voort uit besef. Als moeder wil je je kinderen het goede voorbeeld geven. Moesten mijn dochters zo opgroeien, met twee ouders die volledig langs elkaar heen leefden? Was dit nu liefde? Maar er was slechts een gewetensvraag die me nachten lang wakker hield.

Wat als Puck mijn leeftijd heeft en voor dit dilemma komt te staan, dat ze haar kinderen een scheiding wil besparen maar in een dode relatie zit? Welk advies ga je dan je dochter geven? Als ik dat wist, had ik ook meteen mijn antwoord. Puck moet natuurlijk voor haar geluk kiezen, dat is op den duur het beste voor iedereen om je heen, dus ook voor haar kinderen. Don’t settle for less. Je bent het waard. Ik ook.

Goede voorbeeld

Hoe egocentrisch een scheiding op de buitenwereld ook overkomt, Puck en Charlie gedijen beter als hun ouders niet continu in elkaars afweersysteem wroeten. Want geloof me, mijn ex en ik waren, op verschillende niveaus, diepongelukkig met de ontstane situatie.

Samen hebben we onze dochters de perfecte buitenkant en een veilige haven gegeven. Maar ze waren nooit onderdeel geweest van een warm, harmonieus gezin. Ze zagen ouders die elkaar zelden ondersteunden, opvingen of liefhadden. Wederzijds respect, betrokken partnerschap en warmte, dat is wat ik ze later gun. Daarom hoop ik ze, in de toekomst, wél het 'goede' voorbeeld te geven.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.