Nieuws/Vrouw
253104253
Vrouw

Hysterische muziek en knappe mannen: 5 gouden kijktips voor het Songfestival

Het is weer zover! Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vol hysterische outfits, dramatische lichtshows en gekke muziek. Het nummer 'Arcade' van onze Duncan Laurence valt wereldwijd goed in de smaak en zal donderdag ten gehore worden gebracht in de tweede halve finale. Dit jaar lijken wij dan ook, als we de polls moeten geloven, daadwerkelijk kans te maken op de winst. Reden te meer om die tv aan te zetten dus!

Het Eurovisie Songfestival speelt zich dit jaar af in Tel Aviv in Israël. Vorig jaar maakte de opvallende Israëlische Netta met het op zijn zachts gezegd aparte elektronische nummer 'Toy', waarin ze onder andere een kip nadoet, de meeste indruk. Zij ging er dan ook met de winst vandoor. Onze Waylon werd, ondanks alle hoge verwachtingen, achttiende.

Maar nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook dit jaar belooft weer één groot festijn te worden. En wij hebben vijf tips voor jou om het Songfestival nóg wat leuker te maken.

1 Genieten op groot scherm

Heb je geen zin om saai thuis op de bank te kijken en wil je liever in stijl van het songfestival genieten? Dat kan natuurlijk. In Pathé, Kinepolis en VUE bioscopen door het hele land worden de halve finale en finale namelijk live uitgezonden. Bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Enschede, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Utrecht en Maastricht doen mee.

Via deze website kun je een plek bemachtigen. De kaartjes kosten 2,50 euro. Er zit wel een addertje onder het gras; kaartjes zijn exclusief voor leden van AVROTROS. Ben je nog geen lid van de omroep? Dan kun je nog even snel een lidmaatschap afsluiten zodat je de finale in de bioscoop kunt zien. Een lidmaatschap kost 7,50 euro voor een jaar.

2 De leukste Songfestival apps

Eurovision Song Contest

Dé app die je vanavond nodig hebt, is natuurlijk de officiële Eurovisie Songfestival app. Hiermee begint de voorpret met een klok die aftelt naar de start van het programma. Tijdens de uitzending zie je live informatie over de artiest en kun je stemmen. Ook is er een livestream aanwezig, mocht je onderweg zijn en toch willen kijken.

Je kunt selfies maken met de app, om op social media te laten zien welk land je steunt. En er is een muziekshop waar de liedjes - zelfs karaokeversies - kunt downloaden om mee te zingen.

My Eurovision Scoreboard

Deze app is voor de échte fanatiekelingen die hun eigen scores willen geven aan optredens. Daarvoor kun je landen heel gemakkelijk op volgorde slepen. De bovenste geef je 12 punten, de tweede 10 enzovoort. Zo kun je jouw lijst vergelijken met die van je vrienden of mensen uit andere landen. En je kunt 'm delen via social media. Douze points voor Duncan natuurlijk!

Eurovision Videos

Maak een reis door de geschiedenis van het Songfestival met deze app. Eurovision Videos biedt filmpjes van de afgelopen edities van het evenement, van 1956 tot 2016. Tik je op een jaartal, dan verschijnen de titels van deelnemende landen in beeld op de plek waar ze zijn geëindigd. Je favoriete nummers kun je opslaan voor later.

Zo kun je lekker in de stemming komen met ouderwetse hitjes als Dinge-Dong, waar Nederland in 1962 (voor het laatst) het Eurovisie Songfestival mee won. 'Dinge-dong every hour, when you pick a flower. Even when your lover is gone, gone, gone'.

3 Ma-material girl Madonna treedt op

Ja, het is echt waar. De zestigjarige queen of pop treedt in Tel Aviv op. Eerder gingen al geruchten dat Madonna zou optreden, maar later werd gezegd dat ze zich had teruggetrokken omdat er discussie was over haar liedkeuze. Ze wilde een nieuw nummer over de Amerikaanse politiek zingen en daar was de organisatie niet van gediend.

Naar verluidt zingt ze dat nummer nu toch plús een oude hit (welke zou het zijn?). Ze zou 1 miljoen dollar (bijna 890.000 euro) voor haar optreden krijgen en vergezeld worden door een 160 man tellende entourage, aldus de Israëlische krant Haaretz. Dat belooft dus veel spektakel.

4 Twitter

Hou tijdens het Songfestival vooral je telefoon bij de hand en check af en toe Twitter, daar is het iedere editie weer feest. Hilarische twitteraars slingeren tijdens de uitzending de grappigste commentaren de wereld in. De liedjes, de outfits, kapsels, idiote licht-effecten en dansjes; niks ontgaat het oog van Twitter. Gegarandeerd gieren!

5 Mooie mannen

Vind je de stemmen maar vals en de nummers hysterisch? Geen zorgen. Ook met het geluid uit, is er genoeg om van te genieten. Want ook dit jaar lijkt het weer alsof de knapste mannen uit elk land naar Tel Aviv gestuurd worden. Of ze ook allemaal zo goed kunnen zingen is een tweede vraag. Maar ach, wat kan ons het schelen.

Neem Victor Crone uit Estland. Deze 27-jarige Oost-Europese hunk met lange donkerblonde haren, lijkt zo uit een mode-catalogus te zijn gewandeld. Meer van het 'tall, dark en handsome'-type? Let dan eens op Chingiz. Hij zingt het nummer 'Truth' voor Azerbadzjan. En met zijn donkere haren, baard en gespierde lijf, oogt hij als een soort Griekse god.

'Onze' Duncan

Maar de knapste is natuurlijk wel onze eigen Duncan Laurence. Die naakte videoclip onder water, hállo! Er ontstond zelfs wat internationale ophef over de billen van Duncan, die te zien zijn in de clip. Veel mensen vroegen zich af of deze wel heel strakke billen echt zijn of dat hij misschien een body double heeft gebruikt. Op Radio 2 vertelde Duncan dat het toch echt zijn eigen billen zijn.

Naast complimenten over zijn billen, kreeg Duncan ook veel lof voor zijn eerste concert dat hij op 1 mei in Amsterdam gaf. En hij won een gouden plaat voor zijn hit Arcade, die al 40.000 keer verkocht en gestreamd is nog voor het Songfestival van start gaat. Winst of geen winst, het jaar van Duncan Laurence kan duidelijk niet meer stuk.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.