Vrouw/Columns & Opinie
253923825
Columns & Opinie

'Humberto en Dionne begrijp ik wel'

Patrick van Rhijn begrijpt Humberto wel

Patrick van Rhijn begrijpt Humberto wel

'Wat vind jij als man nou van al die commotie rond Humberto en Dionne?' vroeg de leuke VROUW-redactrice. Daarover moest ik even nadenken, want ik heb als RTL late nIght-redacteur niet alleen met Humberto Tan te maken gehad en zo ook alle betrokkenen ontmoet, ik besefte ook dat een flink deel van de vrouwen mij misschien helemaal niet meer zo aardig zou vinden als ik zou zeggen wat ik werkelijk vind…

Patrick van Rhijn begrijpt Humberto wel

Patrick van Rhijn begrijpt Humberto wel

En dan niet zozeer over de persoon Humberto, de persoon Dionne, of de persoon Ineke (de sympathieke partner van Humberto en de moeder van zijn kinderen) en welke relatie tussen wie van hen dan ook, want daarvan ken ik de ins en outs natuurlijk helemaal niet - en ik moet eerlijk zeggen die wil ik ook niet weten - maar over situaties in het algemeen waarbij er na een jarenlange relatie opeens een kink in de kabel komt en de boel klapt of alsnog opgelapt wordt.

Jonger blaadje

Ik vind het namelijk niet meer dan normaal dat je na jaren samenzijn gewoon ziedende zin hebt in vernieuwing, in spanning, in aandacht en in bevestiging dat je nog leuk en aantrekkelijk bent. We zijn allemaal van vlees en bloed en het leven duurt maar even, en tja, als er dan een vijf, tien, vijftien, twintig jaar jonger blaadje voorbij komt dat jou geeft wat je al tijden mist… wie zou er niet willen toehappen? Ik wel.

En ik zou het heel goed begrijpen als mijn hypothetische levenslange vriendin dat ook zou hebben. Sterker nog, ik zou het haar ook gunnen haar hang naar avontuur te volgen. Wat nou iedere avond bruine bonen eten? Bloemkool, bietjes, pannenkoeken wil ik proeven! En die gun ik haar ook. Want zo werkt het natuurlijk wel, naar twee kanten.

Boete doen

De omgeving schreeuwt moord en brand zodra je stelt dat buiten de kaders kleuren moet kunnen, want dat is toch immoreel? Vanuit de kerk is er in gestampt dat je vooral monogaam moet zijn en bij een en dezelfde partner moet blijven. Stel je voor dat je het met een ander zou doen, gauw, biechten jij, boete doen, zondig stuk vreten dat je er bent! Naar de hel zul je!

Maar als je het mij vraagt, is de mens nooit als monogaam bedoeld. Als je alleen al kijkt naar hoe de penis is ontworpen door de natuur. Die heeft door zijn vorm een vacuümzuigende kracht, om het specimen van zijn voorganger te verwijderen en zo zijn eigen kans op voortplanting (en dus overleving van zijn genen) te vergroten.

Huwelijkse trouw

En om het bij de vrouwen te houden, onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van jullie mooie vrouwmensen op het moment dat je vruchtbaar bent het even niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw als er een gezond en sterk ogend mannetjes exemplaar voorbij komt lopen.

Natuurlijk, zodra de donatie is gedaan rennen de meeste dames terug naar hun zorgzame veilige mannetje thuis, want nu is de veiligheid en verzorging voor het kroost belangrijker dan het materiaal van die bronstige alfaman die vast nog andere vrouwtjes gaat helpen voortplanten.

Een valkuil

Is het confronterend als jouw partner er met een jonger iemand vandoor gaat? Ja, natuurlijk en waanzinnig pijnlijk. Maar nog veel pijnlijker als je ervan maakt dat jij er blijkbaar niet meer toe doet of als jij je partner altijd als een soort bezit beschouwde. Want dat is een valkuil. Dat je partner ervandoor gaat met een ander zegt niets over jouw leukheidsgehalte. Nooit.

Smaken verschillen, net als meningen en soms is de koek gewoon op. Dan veranderen smaak en interesse, sluit je niet meer aan en ontstaat ruimte voor nieuwe verlangens.

Nootjes op tafel

Dan kun je wel jarenlang bij elkaar op de bank gaan zitten staren naar de nootjes op tafel en steeds vaker op precies hetzelfde moment hetzelfde willen zeggen, maar wat is er voor lol aan om je dagen te slijten in saaiheid en voorspelbaarheid?

Ik wil niet weten hoe mijn dag morgen is. En een confrontatie of pijnlijke ervaring op zijn tijd hoort er dan bij. Daar leer en daar groei ik van, als ik maar wil.

Manier van overleven

En is het gek dat een jonge vrouw voor een succesvolle gebonden, tikje onbereikbare man valt? Natuurlijk niet. In landen als Brazilië is het niet meer dan normaal. Dat is onderdeel van de cultuur. Dat is een manier van overleven. De een onderhoudt de ander in ruil voor bevestiging en gezelligheid.

En is het gek dat een man van 50 valt voor een knappe succesvolle vrouw die beantwoordt aan zijn jeugdige mannelijkheid? Natuurlijk niet. Je wilt niet weten hoeveel mannen van rond de vijftig zouden tekenen. Laten we er geen doekjes om heen winden. Niet voor niets blijven mannen hun hele leven vruchtbaar. Allemaal voorbedachte rade van die verderfelijke natuur!

Affaire

En over niet weten gesproken. Er zijn nogal wat mensen die ik hoor mopperen dat het hypocriet is van Humberto dat hij, nu hij in het nieuws is wegens zijn vermeende affaire, niets van zich laat horen in de media. 'Hij vraagt zelf altijd iedereen het hemd van het lijf'. En nu opeens houdt hij zijn mond en mijdt hij de pers.'

Ik heb zelden grotere onzin gehoord. Humberto interviewt mensen, hij entertaint en is altijd warm, medemenselijk en respectvol in zijn benadering. Dat is zijn grote kracht. Hij kan zich als een gentleman verplaatsen in de verhalen van andere mensen. En dat zijn verhalen die mensen wíllen vertellen, daarom zitten ze tenslotte aan tafel.

Eén keer het verhaal vertellen

Dit verhaal houden de betrokkenen liever uit de aandacht, voor zichzelf, elkaar en ongetwijfeld nog het meest vanwege de kinderen die erbij betrokken zijn. Neemt niet weg, en dat moet ik de klagers nageven, dat het misschien handiger zou zijn om één keer het verhaal te vertellen waar al die mensen inclusief de pers (ik weet ik doe er nu ook aan mee) iets van vinden.

Zo zorg je ervoor dat niet iedereen er keer op keer bovenop duikt zodra er een miniminimini-aanleiding is. Alleen al om voor alle betrokkenen, oud en jong, die druk weg te halen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.