Nieuws/Vrouw
255752355
Vrouw

Nicole heeft een wespenallergie: Die 2 steken kostten me bijna mijn leven

Vandaag maakte NatureToday.com bekend dat er deze zomer een heuse wespenplaag wordt verwacht**. Nu is bijna niemand dol op de geelzwarte insecten, maar voor Nicole Hendriks (51) is het een zaak van leven en dood. Eerder vertelde ze al op VROUW.nl: "Eén steek kan voor mij al fataal zijn."

Nicole was 13 toen ze haar wespenallergie ontdekte. "Ik was op vakantie met mijn ouders in Oostenrijk. We hadden een appartement met balkon, waar ik ben gestoken in mijn hand. Vrijwel direct werd ik niet lekker."

Alles zwart

"Ik werd zweterig en heel erg misselijk. Meteen rende ik naar de kraan, om mijn hand te koelen. Duizeliger en duizeliger werd ik… Tot ik tegen mijn ouders zei dat ik het benauwd had. Dat is nog het laatste wat ik weet. Daarna werd alles zwart."

Ze werd wakker in het ziekenhuis. "We hadden het geluk dat ons appartementencomplex tegenover een artsenpost lag. Dat is echt mijn redding geweest. De ambulance heeft me toen naar het ziekenhuis gebracht, waar ik adrenaline heb gekregen."

Eigen beeld

Eigen beeld

Buitenzwembaden en prullenbakken

Terug in Nederland, merkte ze pas hoeveel effect de gebeurtenis op haar had. "Ik werd panisch voor wespen. Als ik er eentje zag, werd ik helemaal gek. Ik had medicatie van de huisarts gekregen voor als het zich weer zou aandienen, een zogenaamde EpiPen. Maar toch bleef de angst groot."

"Ik ging allerlei dingen uit de weg, zoals buitenzwembaden en prullenbakken. Toen ik kinderen kreeg, bleef ik altijd expres 3 tot 4 meter van de prullenbak afstaan wanneer we in een pretpark in de rij stonden. Ik wachtte dan net zo lang tot ik er weer diezelfde afstand vanaf kon gaan staan. Het had grote invloed op mijn leven."

Houdbaarheid

20 jaar lang hield het paniekerige stand. Nicole: "Je moet de EpiPen elk jaar vervangen, vanwege de beperkte houdbaarheid. Iets wat was gaan versloffen in de laatste paar jaren. Ik was allang niet meer gestoken en er niet meer zo mee bezig. Tot afgelopen zomer."

"We hadden een barbecue en het was inmiddels donker. Iedereen zat buiten op het terras. Toen ik plotseling in mijn voet gestoken werd… Ik wist meteen hoe laat het was. En uiteraard, had ik niets bij me. Ik riep dat ik gestoken was en geen EpiPen bij me had."

Extra op mijn hoede

"Mijn partner stond direct op scherp. Ik kreeg last van hartritmestoornissen, ging enorm transpireren en verloor al snel mijn bewustzijn. Ze hebben me naar het ziekenhuis moeten vervoeren. Weer was het echter op steenworpafstand. Ik heb echt enorm geluk gehad."

Maar eenmaal thuis, begon de angst weer op te borrelen. "Ik ben extra op mijn hoede. Wanneer ik buiten ben en een wesp zie, raak ik compleet in paniek. Vroeger ging ik dan hard zwaaien met mijn armen. Maar nu, is het inwendig. Ik blijf kalm, maar vanbinnen gaan alle alarmbellen af."

Dodelijke afloop

"Ik ging een keer met een vriendin naar Utrecht, waar we samen een terrasje wilden pakken. Er was nog één plekje vrij bij een prullenbak. Maar daar wilde ik dus echt niet zitten! Ook let ik op bij plaatsen met veel bloemen, die vermijd ik liever. En ik hoef maar ergens naar buiten te gaan, of ik ben al bezig met de insecten om me heen."

"Veel mensen onderschatten de invloed van een allergie op je leven. En er wordt niet bij stilgestaan dat één steek al een dodelijke afloop kan hebben. Vaak denken anderen dat je je aanstelt, want het doet nou eenmaal bij iedereen pijn om gestoken te worden."

En de EpiPen? Nicole: "Die heb ik nu weer altijd bij me. Twee stuks zelfs. Ik hoop alleen dat ze snel iets kunnen doen aan de beperkte houdbaarheid. Dat zou het gebruiksgemak enorm ten goede komen!"

Jij op VROUW.nl

Leef jij ook met een allesbepalende allergie? En wil je daarover vertellen?

Laat dan hier je verhaal achter...

Tekst: Iris te Voert

**Er worden momenteel in heel het land veel wespenkoninginnen waargenomen. Uitzonderlijk is dat er ook mannetjes worden gezien. Het lijkt er op dat wespen vorig jaar twee generaties gehad hebben. We verwachten dan ook een langgerekte overlastperiode. Bron: NatureToday.com

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.