Nieuws/Vrouw
256277004
Vrouw

Gekwetste agent: Heb je weleens een kind gereanimeerd, Dick?

Wouter Noord, politieagent bij het korps Amsterdam Boven IJ, was het zat dat hij en zijn collega's om het minste of geringste worden uitgemaakt voor lafbekken en kankerlijers. Hij schreef een aangrijpende brief aan deze 'kritische medeburgers', waarin hij het belang van het politievak en de moed die daarvoor nodig is, nog eens haarfijn uitlegt. "Ik voelde me beledigd en gekwetst, vandaar deze blog."

In de ogen van sommige mensen zullen wij het als politie nooit goed doen. Niet gehinderd door enige kennis van het politiewerk maken deze kritische medeburgers ons vanachter hun computer voor alles en nog wat uit. Eerst dacht ik… 'Laat gaan, zo gaat het nu eenmaal op social media'. Maar ik voelde me beledigd en gekwetst. Dat gevoel ebde zelfs na een aantal dagen niet weg, vandaar deze blog. Ik ken deze kritische medeburgers niet, maar zij denken mij wel te kennen. Ik ben daarom heel benieuwd wie deze mensen zijn en waarom zij deze mening zijn toegedaan.

Lafbekken

In onze blog van 8 juli gaven we aan dat wij een verkeerscontrole hadden uitgevoerd en dat geen enkele bestuurder met alcohol achter het stuur zat. Een resultaat waar we erg blij mee zijn want dat betekent dat de bestuurders in Amsterdam Noord alcoholvrij rijden. Dat willen we graag delen.

De reacties van Dick en Serkan op dit mooie resultaat verbaasden mij en mijn mederedactieleden. Ik schend de privacy van Dick en Serkan overigens niet want zij hebben zelf onder hun eigen naam gereageerd op onze blog. In zijn reactie noemt Dick mij en mijn collega’s lafbekken en verwijt ons de weg van de minste weerstand te kiezen.

Beste Dick, wij kennen elkaar niet en ik ben heel benieuwd waaraan ik deze beledigende en denigrerende woorden te danken heb. Ze raken me. En hoewel ik niet voor mijn andere collega’s kan spreken, durf ik te zeggen dat zij het net zo voelen. Ik vind mezelf geen held, maar ik ben zeker geen lafbek.

Mijn leven in de waagschaal

Heb je enig idee hoe vaak mijn collega’s en ik ons leven hebben gewaagd voor de veiligheid van alle burgers die wij dienen? Misschien wel bij jou in de straat, voor jou en jouw dierbaren. Weet je hoe vaak ik op meldingen ben afgestapt waarbij ik vooraf wist dat er iemand was neergeschoten of neergestoken?

Waarbij ik wist dat de verdachten ook niet zouden aarzelen om mij onder vuur te nemen of aan te vallen? Toch ben ik er op afgestapt want het is mijn taak alle mensen te beschermen die niet opgewassen zijn tegen dat extreme geweld. Jij bent een van die mensen voor wie ik op kom en mijn leven in de waagschaal zet, Dick.

Reanimatie van een kind

Heb je weleens een kind gereanimeerd, Dick? Weet je hoe angst je bij je strot pakt als je de melding van een reanimatie van een kind krijgt? Ik heb het afgelopen vrijdag weer mogen meemaken. Is het overwinnen van angst niet een teken van moed?

Heb jij de ouders van een verongelukt kind wel eens moeten vertellen dat hun kind nooit meer thuis zal komen? Weet je dat ik dit met heel veel lood in m’n schoenen doe? Elke keer weer. Toch doe ik dit, keer op keer, op keer.

Neergestoken jongen

Weet je hoe het voelt als een neergestoken jongen in je armen z’n laatste adem uitblaast? Weet je dat ik het dan best moeilijk vind om daarna weer 'gewoon' mijn werk te doen? Toch doe ik het.

Ik kan je echt nog talloze voorbeelden noemen van de dingen die ik heb meegemaakt en waarvan ik denk dat je daar best wat moed voor nodig hebt, maar ik hoop dat ik mijn punt heb kunnen maken. Kan je mij tot slot één voorbeeld geven van een situatie waarin mijn collega’s in het algemeen of ik in het bijzonder ons daadwerkelijk als lafbekken hebben gedragen?

Normen en waarden

Dat Serkan, een noorderling nota bene wiens woonplaats wij zo veilig mogelijk proberen te houden, ons kankerlijers noemt die burgers leeg melken verbaast me ook. Het woord kankerlijers raakt mij, omdat ik net als bijna ieder mens teveel dierbaren om me heen heb verloren aan kanker. Ik gun niemand de lijdensweg die mensen moeten doormaken als zij getroffen zijn door deze afschuwelijke ziekte. Toch wordt deze ziekte ons vaak toegewenst.

Hoe wil je dat ik optreed Serkan, als iemand al bellend in zijn auto door het verkeer slingert? Met aandacht voor alles behalve het verkeer. Verkeer waar jij ook deel van uit maakt. Heb je kinderen? Gewoon door laten rijden met een reële kans dat hij jou of iemand anders aanrijdt?

Rijden onder invloed

En 'alcomobilisten' maar aan het verkeer laten deelnemen? Ik heb teveel onschuldige mensen slachtoffer van dronken bestuurders zien worden. Kijk maar in de media. Dagelijks zijn de trieste gevolgen van rijden onder invloed te lezen. Daarom houden wij alcoholcontroles, Serkan.

Ik verdedig de normen en waarden die we met z’n allen zo waardevol vinden. Daar sta ik voor. Hardleerse mensen die op z’n Amsterdams gezegd schijt hebben aan de medemens en onze normen en waarden, die pak ik aan ja. Dat gaat vaak gepaard met boetes, 'burgers leegmelken' zoals jij het noemt.

Koffie op het bureau

Jij en Dick zijn al uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie hier aan het bureau BovenIJ met elkaar van gedachten te wisselen. De uitnodiging doe ik jullie hierbij nog een keer. Het zou van moed getuigen als jullie de uitnodiging zouden aannemen. Ik heb jullie nog niet gezien, maar weet dat jullie altijd van harte welkom zijn.

Ik vraag niet om medelijden of respect, laat dat duidelijk zijn. Ik ben niet zielig want ik heb de mooiste en meest dankbare baan die ik me kan bedenken. Namens al mijn collega’s vraag ik jou en iedereen die anti-politie is alleen iets meer fatsoen op te brengen wanneer je weer achter je computer zit en van plan bent ergens op te reageren.

Tot slot nog een reactie op de autobranden. Iedereen die roept dat we die idioten die anderen zwaar duperen moeten pakken, geef ik groot gelijk. We willen niets liever en we doen echt alles wat we kunnen. Dat heeft overduidelijk nog niet tot aanhoudingen geleid. De echte lafbekken lopen nog vrij rond en alle hulp die we kunnen krijgen is welkom dus denk met ons mee om ze te pakken.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.