Nieuws/Vrouw
256519580
Vrouw

Alleenstaande moeder Ursula: Ik heb 45 euro per week te besteden

Ursula Scheenloop

Ursula Scheenloop

Uit de emancipatienota blijkt dat 70% van de alleenstaande moeders net voldoende heeft om alleen te leven, maar dat het met kinderen ontoereikend is. Ingrid van Engelshoven - Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - erkent ook dat bijstand te laag is voor alleenstaande vrouwen met kinderen maar vindt een verhoging toch niet wenselijk. Want dat zou een 'verkeerde prikkel' geven. Ursula Scheenloop (34), alleenstaande moeder van twee tieners van 13 en 11: "45 euro per week is een uitdaging met twee opgroeiende kinderen."

Ursula Scheenloop

Ursula Scheenloop

Het netwerk Single SuperMom trekt zich het lot van alleenstaande moeders aan. Oprichtster Eva Yoo Ri Brussaard: "De wereld achter deze cijfers is nog veel erger. Alleenstaande moeders zinken steeds dieper weg in een isolement. De doorstroom van bijstand naar werk wordt moeilijk gemaakt. Als we willen studeren levert dat vaak grote problemen met uitkeringsinstanties op. Een cursus of scholingstraject zou volgens ons structureel kunnen helpen om vrouwen uit de armoede te halen."

Studeren

Ursula is ook gaan studeren om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. "Ik heb tijdens mijn studie wel twee bijbanen gehad om rond te kunnen komen. Sommige dagen begon ik om 9 uur op school en na school ging ik gelijk door naar een van mijn bijbanen en kwam dan pas na middernacht thuis.

Op een gegeven moment werkte ik zeven dagen per week, maar dat putte me zo uit dat ik de bijbaan voor mijn studie moest opgeven. Als ik binnen de bijstand had kunnen gaan studeren had ik dat gedaan. Het zou zoveel helpen als alleenstaande moeders binnen de bijstand een opleiding konden volgen."

Overleden

"Dat je het geld later terug mag betalen. Je kunt nog zo lang werken, hebt nog dertig jaar om af te betalen. Of laat vrouwen kosteloos studeren, mits ze hun diploma halen. Halen ze het niet dan moeten ze het terugbetalen."

Ursula ging door omstandigheden niet naar school toen ze jong was. "Mijn moeder overleed toen ik 16 was. Ik kwam er alleen voor te staan en school was destijds niet mijn eerste prioriteit. Ik woonde vanaf toen op mezelf en vond het lastig om naar school te gaan.

Zwanger

Jeugdzorg belde een keer per maand hoe het ging en of ik nog onderdak had. Via een huisjesmelker had ik een huisje gevonden, maar ik raakte depressief, zat vast in mijn verdriet. Ik zag geen uitweg, was een stuk drijfhout op zee en lag dagen in mijn bed."

"Het duurde anderhalf jaar voor ik de draad weer een beetje oppakte. Ik kreeg een baan in de detailhandel maar tijdens de recessie viel dat bedrijf om. Ik belandde - inmiddels zwanger - op straat."

Uit elkaar

"De keuze van mij en mijn partner was dat ik parttime in de avonden ging werken zodat ik overdag kon moederen. Na een relatie van vijftien jaar gingen we uit elkaar. Ik had geen opleiding en slechts een parttimebaan die volgens mijn baas geen fulltime-baan kon worden.

Zo belandde ik in de bijstand. Maar die eerste twee maanden kreeg ik niets omdat ze het niet aannemelijk vonden dat ik daar alleen ging wonen met de kinderen. De vader is nog in beeld, maar betaalt geen alimentatie."

Studieschuld

"Omdat ik ambitieus ben, ben ik na verloop van tijd wel weer gaan studeren. Het verschil tussen bijstand en studiefinanciering is niet groot. Het is allebei geen vetpot met twee kinderen, maar nu heb ik ook nog een studieschuld opgebouwd. Ik houd zonder bijbaan maar 45 euro per week over.

Dat is echt een uitdaging met twee opgroeiende kinderen. Ik doe alles op de fiets en kijk waar de aanbiedingen zijn. Ik maak grote volumes eten die ik invries. Ik ben altijd aan het schuiven en schipperen. Ik heb weleens een incassobureau op mijn dak en als ik eigen risico moet betalen ga ik de mist in.

Toch ben ik trots op mezelf; ik heb binnen vier jaar mijn mbo afgerond en ben nu toegelaten tot een hbo-studie management toerisme. Ik kan inmiddels heel breed ingezet worden als management assistent, maar mijn uiteindelijke droom is een eigen duik- en reisonderneming."

Jij op VROUW.nl

Loop jij ook tegen zaken aan die je met ons wil delen?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.