Vrouw/Opgebiecht
261993431
Opgebiecht

'Ik wil dat mijn kind naar het vwo gaat'

Cito is nu bepalend

Cito is nu bepalend

"Vanmorgen is mijn jongste dochter begonnen aan de Cito-toets. Ik vroeg of ze zenuwachtig was, maar ze haalde haar schouders op. "Het maakt nu toch niks meer uit", zei ze gelaten. En dat is zo: mijn dochter begint na de zomervakantie in een havo-brugklas, terwijl ze eigenlijk naar het gymnasium wil. En ik denk dat ze daar ook beter zou passen. Maar alle categorale gymnasia in de buurt zitten nu al vol, dus stel dat ze een hele hoge Cito-score haalt, dan maakt kan ze daar toch niet meer heen.

Cito is nu bepalend

Cito is nu bepalend

Mijn oudste dochter (14) zit in de derde klas. Zij kreeg ook een havo-advies van haar leerkracht, omdat ze zo stil en schuchter was. 'Ze past niet op het vwo', zei de juf, die net van de PABO kwam en mijn dochter amper kende.

Vol

Vervolgens haalde ze een Cito-score van 548 en stelde de juf het advies bij naar havo/vwo. Maar toen was ze al geplaatst op haar huidige school en zat zowel de vwo als de havo/vwo-klas vol.

Nu zit ze in 3 havo, haar gemiddelde cijfer is een 8 en ze verveelt zich stierlijk. Na haar eindexamen wil ze alsnog vwo gaan doen. Maar dat betekent dus wel een vertraging van een jaar. Gelukkig heeft ze wel veel vriendinnen.

Einzelgänger

Helaas geldt dat niet voor mijn jongste: zij is een einzelgänger en houdt het meest van lezen en vioolspelen. Zij heeft geen aansluiting in de klas en ik vrees dat ze die op de havo ook niet krijgt. Maar ook haar juf zegt dat ze te weinig vragen stelt voor een vwo-leerling. Onzin natuurlijk: ze is hartstikke slim!

Ik voel me een zeur die per se wil dat haar kinderen het hoogste niveau halen. Maar zo is het niet. Ik wil gewoon dat mijn dochters het niveau doen dat bij ze past. Ik las dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Cito-toets weer in februari wil houden.

Dat lijkt me een goed idee. Tegenstanders zeggen dat de toets 'een momentopname' is, maar geldt dat niet voor iedere toets? Bovendien zijn het drie dagen! Dan kun je het eindexamen ook wel 'een momentopname' noemen.

Als de Cito leidend was geweest, had mijn oudste dochter nu vwo gedaan en had ik mijn jongste dochter op een school kunnen aanmelden die bij haar past. Want de Cito-toets pas in april-mei kunnen ze wat mij betreft net zo goed afschaffen."

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een Opgebiecht?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.