2622858
Vrouw

Naar de groenteboer in plaats van naar de apotheek...

Niet medicijnen, maar je leefstijl aanpassen is het nieuwe 'medicijn' naar een beter leven. Vereniging Arts en Leefstijl en het Langerhans Instituut hebben een handleiding opgesteld voor huisartsen om medicatie af te bouwen van diabetes type-2-patiënten. Met een dieet en goede leefstijl, kunnen ze in veel gevallen stoppen met hun medicijnen. Maar vinden we dat 'verplicht gezond leven' niet te betuttelend?

Arts en Leefstijl wil artsen leren om voeding als medicijn voor te schrijven, in plaats van dat ze medicijnen voorschrijven. Dan gaat het niet alleen maar om diabetes types 2 maar bijvoorbeeld ook om behandeling bij hart- en vaataandoeningen en obesitas.

Suiktertanks

Zo wordt onnodig medicijngebruik tegen gegaan. Eigenlijk word je als patiënt dus gedwongen tot een gezonder leven, in plaats van medicijnen te nemen die jouw slechte leven in stand kunnen houden.

Zo’n verandering in levensstijl willen sommige artsen en gezondheidsinstellingen eigenlijk ook afdwingen bij de bevolkingsgroep die nog niet te kampen heeft met medische problemen, door de invoer van bijvoorbeeld een suikertaks.

Annemarie's dochter had dus tóch een ernstige afwijking

Obesitas

Volgens Tamara de Weijer, voorzitter van Vereniging Arts en Voeding, is de invoering van zo’n suikertaks het enige dat helpt. "In combinatie met het goedkoper maken van groeten en fruit.

Buitenlandse voorbeelden geven aan dat dit het enige is dat echt werkt in de aanpak van bijvoorbeeld obesitas", zei ze in Een Vandaag. Zo kan het dus zomaar zo zijn dat we over een paar jaar dikke euro’s moeten neerleggen voor het drinken van een blikje cola.

Apotheek

Of dat je door je huisarts naar de supermarkt gestuurd wordt voor gezonder eten, in plaats van naar de apotheek. Betuttelend, of juist heel logisch en effectief?

In Engeland ging in april al een suikertaks in, die meteen succesvol bleek te zijn. Door de invoering van de extra belasting op suikerhoudende frisdranken hebben veel producenten van de frisdranken de suikers in hun dranken verlaagd.

Jiri heeft afasie : moeilijk dat vrienden afhaakten

Praat mee

Zou jij het erg vinden als de prijzen voor ongezonde voedingsmiddelingen stijgen ter bevordering van onze gezondheid? Stel, je hebt diabetes en je arts adviseert een gezondere eetstijl? Vind je dat te betuttelend, of juist niet meer dan logisch? Praat mee!