Nieuws/Vrouw
2659091
Vrouw

Korte lunchpauze met het continurooster: rust of onrust?

Kinderen die in een kwartier hun boterhammen moeten opeten? Het continurooster maakt veel los bij ouders en kinderen. Waar voedingsdeskundigen zich zorgen maken, zijn er ook veel ouders blij mee.

Sinds 2006 mogen scholen zelf bepalen welke schooltijden ze aanhouden. Scholen met een traditioneel rooster geven de kinderen minstens een uur pauze waarbij ze vaak tussen de middag thuis eten. Bij het continurooster krijgen de leerlingen ongeveer 30 minuten de tijd om te lunchen én buiten te spelen.

Stabiel voor kinderen

Annemiek Appelman is een van die tevreden moeders. "Mijn twee kinderen van 13 en 10 hebben sinds zes jaar dit rooster. Regelmatig ben ik daar lunchouder geweest, even mee-eten en kijken in de klas. Ik vind het heerlijk, ik zie hoe stabiel het is voor de kinderen.

Tegenwoordig ben ik pedagogisch medewerker en werk ik bij een tussenschoolse opvang. Wat een onrust is dat voor ze. Steeds andere gezichten of kinderen die juist eigenlijk liever even met rust gelaten willen worden.

Volle bekers

Voordat het continurooster inging at mijn oudste tussen de middag nog thuis, ook dit was erg chaotisch. In één uur van én naar school, dan ook nog snel eten en spelen. Dit maakt de tijd om te eten helemaal kort.

Veel ouders die negatief zijn over het continurooster wijzen vaak meteen naar leerkrachten en andere medewerkers. Ze zien natuurlijk alleen de volle bekers en broodtrommels die mee terug komen, maar hebben verder geen idee."

Verzadigingsgevoel

Ondanks dat sommigen blij zijn dat het bij het kind zorgt voor rust en structuur, is het volgens Claudia Vesters niet gezond voor kinderen. Vesters is expert op het gebied van gewicht, hormoon en leefstijl.

Ze legt uit: "Snel eten is voor niemand gezond omdat daarmee de optimale verwerking van de voedingstoffen in het gedrang komt. Het lichaam heeft tijd nodig. Het duurt ongeveer 20 minuten na het nemen van de eerste hap voordat het verzadigingsgevoel begint. Dat gaan de kinderen nooit leren herkennen als ze gedwongen worden om snel te eten.

Voedingstoffen

Tel daarbij op dat ze erbij drinken, dus het eten vermengen met vocht. Al met al zorgt dit ervoor dat de voedingsstoffen nooit goed kunnen worden opgenomen door het lichaam. Terwijl juist het opgroeiende kind alle voedingstoffen nodig heeft om te groeien en zich de rest van de dag te kunnen concentreren en te groeien.

Door de pauzes voor kinderen zo kort te maken, krijgen ze bovendien een verkeerd beeld van voeding. Voeding is energie en niet iets dat zo snel mogelijk naar binnen moet worden gepropt. Het zou juist een pre zijn als scholen de pauzes belangrijk maken en zo laten zien waarvoor voeding bedoeld is."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.