Vrouw/Culinair
266637110
Culinair

De scones moeten op!

Het is wat. Sinds ik ook voor het magazine VROUW wekelijks twee pagina's 'Marjolein Kookt Over' maak, rolt de ene uitnodiging na de andere binnen: van wedstrijden hamburgers bakken tot bierproeverijen. Afgelopen week was ik bij het Conservatorium Hotel voor een Royal High Tea met thee van The East India Compagny.

Afleidende hapjes

De lange tafel staat vol met goudbruine scones, romige boter, minisandwiches en kleine verrukkelijk uitziende taartjes terwijl een meneer-met-verstand-van-zaken precies uitlegt hoe je de perfecte kop thee zet (minimaal 3 minuten laten trekken, maar nooit langer dan 5 minuten en altijd vers gekookt water gebruiken). Het gaat me het ene oor in en het andere uit. Ik ben geen theedrinker. En de schalen en plateaus met hapjes leiden me ook enorm af.

Een schrokop

Een ober zet bij wijze van soort amuse alvast een bonbonnetje van vruchtengelei met roze balletjes voor mijn neus, geserveerd op een grote ring. Terwijl ik me probeer te concentreren op het verhaal over de thee, steek ik het heerlijk zoete geleitje in mijn mond.

Al kauwende valt me op dat niemand anders kauwt. De andere dames in het gezelschap kijken allemaal geïnteresseerd naar de thee-meneer. Niemand heeft het bonbonnetje zelfs maar aangeraakt. Mijn ring is de enige die het treurige verhaal vertelt van een schrokop.

Bodemobsessie

'Weet je wat het is', zei collega Sabine laatst. 'Jij hebt een bodemobsessie.' Ze had het woord van Willibrord Frequin, die schijnt daar ook last van te hebben. Éen koekje uit een rol pakken, is geen optie. Een geopend pak koekjes moet leeg.

De wetenschap dat er nog een halve zak drop in de auto ligt, kan me uit mijn slaap houden: 'er zitten nog 17 griotten in de zak…' Zolang ik de verpakking niet geopend heb, is er niks aan de hand. Een dichte doos bonbons kan dagen in de kast staan. Maar o wee als de folie eraf is.

Kachel onder de bank

Ik heb dat met alles. Soms kom je bij mensen over de vloer en zie je een halve fles wijn in de keuken staan. Dat overkomt je bij mij echt niet. Een fles ontkurken, is een fles leegdrinken (niet per se in mijn eentje hoor, voor u de AA op me afstuurt). Daarom koop ik ook nooit iets sterkers. Ik zal maar een fles whisky openen. Dan is het hek van de dam. Voor je het weet, lig je iedere avond kachel onder de bank.

Scones

De theemeneer praat verder en ik kijk naar de scones. Die heeft de kok van het Conservatorium Hotel in Amsterdam niet voor niks uit de oven gehaald, toch? Plichtsgetrouw neem ik een slokje thee terwijl ik wacht of er iemand dan eindelijk tot eten overgaat, met mijn servet over de lege ring: 'Nee hoor, ik heb hem niet stiekem al opgegeten. Hij zit hier gewoon nog onder hoor. Met vruchtengelei en al.'

Servet op tafel

En dan is het theeverhaal eindelijk afgelopen. En gelukkig, de dame tegenover mij pakt een sandwich van een schaal. Nu mag ik ook. Ik graai naar een scone en besmeer hem dik met jam en clotted cream. De dame naast mij prikt in een klein schijfje appeltaart. Ik neem een makaron. Een mevrouw met elegante wrong proeft voorzichtig van de vruchtengelei.

Ik doe nog een scone. En dan een sandwich met tonijn. 'Poeh', zegt mijn buurvrouw die na het stukje appeltaart ook nog een kwart snee zuurdesembrood heeft gegeten, 'ik hoef vanavond niet meer te eten.' En ze legt haar servet op tafel…

Nog een scone…

Jongens, er staan nog schalen vol lekkers op tafel! Ik hoop dat er niemand op me let en pak nog gauw een derde scone van de schaal waar ik meteen een flinke hap van neem. Dan lijkt het alsof ie al langer op mijn bord ligt. Met spijt in mijn hart zie ik de ober de tafel afruimen. Geen enkele schaal is leeg. Wat zonde. Gelukkig, behalve thee zitten er ook nog twee friandises in de goodybag.

Oeps, 2 kilo aangekomen

Twee kilo aangekomen deze week. Neem me heel hard voor de komende week alleen op een uitnodiging in te gaan als het een komkommerproeverij betreft. Op mijn bureau ligt een envelop: de winnares van Heel Holland Bakt, presenteert haar nieuwe kookboek. Of ik ook kom… Tuurlijk… Jongens, over een paar maanden kunnen jullie me rollen.

Recept Scones

Marjolein Hurkmans

Marjolein Hurkmans

Nodig

  • 500 g bloem, plus extra voor bestrooien van het werkblad
  • 2 tl baksoda
  • 2 tl zout
  • 2 tl suiker
  • 50 g boter
  • 25 g plantaardige olie
  • 300 ml karnemelk
  • 1 geklopt ei

Bereidingswijze

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem in een schaal met de baksoda, het zout en de suiker. Snijd de boter in stukjes en doe dat met de olie bij de bloem. Meng goed en voeg de karnemelk toe. Kneed alles door. Bestrooi de werkplaats met bloem, vorm van het deeg een lap van ongeveer 4 cm dik en steek er met een kopje ronde vormen uit (van 5 cm doorsnee). Bestrijk de scones met losgeklopt ei en bak ze in 12 tot 14 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.